anp

Toeristische attracties Amsterdam oefenen voor aanslag

Toeristische attracties in Amsterdam gaan samen met de politie en hulpdiensten oefenen hoe om te gaan met een dreigende aanslag. Ook worden mogelijk op bepaalde locaties extra maatregelen genomen, zoals dat vorige week ook is besproken met ondernemers in de hoofdstad.

De maatregelen komen er na de aanslagen in Barcelona, waar een bestelwagen inreed op voetgangers op de Ramblas. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verkorten van wachtrijen bij attracties of de bescherming ervan, zodat ze minder makkelijk een doelwit kunnen zijn van een terreuraanslag met een voertuig.

Ook is er aandacht voor de verkeersdoorstroming op bepaalde plekken. Locaties als de Heineken Experience en het Museumplein zijn in het gesprek met verschillende vertegenwoordigers van toeristische attracties aan de orde gekomen, zo schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.

Geen concrete informatie over een aanslag

De burgemeester, politie en Openbaar Ministerie zegden vorige week al toe te kijken naar mogelijke extra maatregelen in de stad. De aanslagen met voertuigen maken volgens Van der Laan duidelijk dat alle drukke plekken in grote steden een voorstelbaar doelwit zijn, vooral als het plaatsen zijn van een internationaal symbolische waarde.

Hij benadrukt echter dat er geen concrete informatie is over een aanslag en dat deze stap past in het huidige, substantiële dreigingsbeeld. De hoofdstad trof al eerder diverse zichtbare en onzichtbare maatregelen.

Lees meer