Juridisch topadviseur Geoffrey Cox
EPA Juridisch topadviseur Geoffrey Cox

Topadviseur Cox: “VK kan toch eenzijdig uit backstop stappen”

Het Verenigd Koninkrijk kan met een beroep op een internationaal verdrag mogelijk toch eenzijdig uit de zogeheten backstopregeling stappen. Dat staat volgens de krant The Telegraph in een nieuw advies van de juridische topadviseur van de Britse regering, attorney general Geoffrey Cox.

Cox beweert volgens de krant dat zijn land een ontsnappingsmogelijkheid heeft als de backstop een “sociaal destabiliserend effect heeft op Noord-Ierland”. Artikel 62 van het verdrag van Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht zou de Britten die mogelijkheid geven.

De jurist zou met zijn nieuwe advies brexit-hardliners willen paaien, maar die poging is kennelijk mislukt. Conservatieve topjuristen hebben zijn interpretatie van het verdrag volgens de krant al naar de prullenbak verwezen. Er zou alleen onder zeer extreme omstandigheden een beroep gedaan kunnen worden op het artikel.

Verzet tegen de backstop was voor veel brexiteers reden om tegen de brexitdeal van premier Theresa May te stemmen. De regeling moet garanderen dat geen fysieke grens terugkeert tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland bij een brexit zonder nieuw handelsakkoord. Het gevolg kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU.

Cox oordeelde dinsdag dat het Verenigd Koninkrijk géén wettelijke middelen had om eenzijdig uit de backstop te stappen. Waarom het bijgestelde juridisch advies de Noord-Ierse Unionistische partij DUP nu welwillend zou kunnen stemmen ten opzichte van Mays deal lees je hier: Brexit, aflevering 3.525: met dit overzicht bent u weer mee.

Behoefte aan opfrissing hoe die backstop ook al weer kadert in het hele verhaal? Check ons ‘Brexicon’ voor een heldere verklaring van alle termen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddie Lamers

    Hoppa, alweer een die weer iets weet. Hoeveel is er nu al gezeverd door politici over de brexit. De een wil dit, de ander weer zo. De hele brexit affaire zal de geschiedenis in gaan als de grootste klucht door politici veroorzaakt.

Lees meer