3 Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, achter de Amerikaanse president Donald Trump.
EPA Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, achter de Amerikaanse president Donald Trump.

Topadviseur Witte Huis waarschuwde VS al in januari voor coronavirus

Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, heeft ambtenaren van de regering van president Donald Trump al eind januari gewaarschuwd voor de mogelijke impact van het coronavirus. Miljoenen Amerikanen zouden het risico lopen op ziekte of overlijden. Het virus zou ook kunnen leiden tot biljoenen dollar aan economische verliezen. Dat schrijft The New York Times op basis van een memo van Navarro. 

De Amerikaanse krant heeft het over de meest directe waarschuwing waarvan geweten is dat die op een cruciaal moment circuleerde onder de topambtenaren.

“Weerloos”

"Het gebrek aan immuniteitsbescherming of een bestaand geneesmiddel of vaccin zou de Amerikanen weerloos maken in het geval van een volledige uitbraak van coronavirus op Amerikaanse bodem", schreef Navarro. "Dit gebrek aan bescherming verhoogt het risico dat het coronavirus zich ontwikkelt tot een volwaardige pandemie, die het leven van miljoenen Amerikanen in gevaar brengt.”

De memo dateert van 29 januari, toen Trump de risico's van het virus voor de Verenigde Staten net afzwakte. Later zei de president dat niemand zo'n verwoestende uitkomst had kunnen voorspellen.

3 President Donald Trump, vicepresident Mike Pence en handelsadviseur Peter Navarro.
AFP President Donald Trump, vicepresident Mike Pence en handelsadviseur Peter Navarro.

Bijzonder dodelijke week

Navarro is onlangs door Trump aangesteld om de uitvoering van een oorlogswet te coördineren die het mogelijk maakt bedrijven te verplichten om bijvoorbeeld meer beademingsapparatuur te produceren.

De Verenigde Staten maken zich intussen op voor een bijzonder dodelijke week in de strijd tegen het virus. Op alle mogelijke fronten zullen de cijfers deze week allicht fors stijgen. Gisteren werd al de kaap van 10.000 doden gerond, allicht zullen de VS deze week ook Italië en Spanje ‘inhalen’ als het land met het meeste dodelijke coronaslachtoffers. Vooral in New York spelen zich ware drama’s af.

Lees ook:

Greet De Keyser in VS: “Dit virus doet hetzelfde als 9/11, maar dan erger” (+)

RECONSTRUCTIE. Hoe het coronavirus zo lang een “gewone griep” kon blijven (+)

3 Vooral in New York spelen zich ware drama’s af.
AP Vooral in New York spelen zich ware drama’s af.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    Oeioei, wat moet Navarro nu doen als hij hierover geïnterviewd wordt? Toegeven dat dit waar is, kost hem gegarandeerd zijn kop!

  • frederik claeys

    Waarom geen titel WHO verwittigde Belgie reeds eind januari Corona als publieke vijand te moeten beschouwen Het is minsten even waar, en voor ons veel relevanter

Lees meer