Simon Bramhall verlaat het gerechtsgebouw in Birmingham als een vrij man.
AP Simon Bramhall verlaat het gerechtsgebouw in Birmingham als een vrij man.

Topchirurg brandt initialen in levers van patiënten: "Het voelt aan als verkrachting"

Een Engelse topchirurg heeft een taakstraf van een jaar en een boete van omgerekend 11.000 euro gekregen omdat hij zijn initialen brandde in levers die hij bij patiënten inbracht. "Het was een naïeve en roekeloze poging om de druk van de ketel te halen", gaf hij zelf als excuus.

De 53-jarige Simon Bramhall gebruikte een soort laserstraal om de donororganen van zijn patiënten in een ziekenhuis in Birmingham te brandmerken. Hij bekende voor de rechtbank dat twee keer te hebben gedaan, meldt de BBC.

De man moest ontslag nemen toen in 2014 een andere chirurg 'SB' gebrand zag staan op een afgestoten donorlever. "Dit gedrag komt voort uit professionele arrogantie die zulke proporties aanneemt dat het crimineel gedrag wordt'', aldus de openbaar aanklager. Hij sprak ook van machtsmisbruik en schending van vertrouwen.

"Wat een horror"
Bramhall verliet als een vrij man de rechtszaal, maar voor zijn slachtoffers blijft de mentale pijn voortduren. "Ik geloofde het eerst niet, maar het verslag van die dokter in het Queen Elizabeth Hospital bleek wel degelijk over mij te gaan", liet een van hen weten. "Wat een horror. Ik heb het zelf gelukkig nooit meegemaakt, maar volgens mij voelt iemand die verkracht wordt precies hetzelfde."

"Ik onderging een operatie die mijn leven moest redden. En dan houdt die Bramhall zich met zoiets bezig? Hoe komt hij er zelfs maar bij?"

"Mijn geloof in dokters is kapot. De getransplanteerde lever werkt niet zoals het moet, ik ken de reden nu."

"Dat beeld van mijn opengesneden lichaam en dan die initialen op mijn lever raak ik nooit meer kwijt. Ik haat sowieso tatoeages. Het idee dat iemand dat gedaan heeft terwijl ik bewusteloos was, maakt me misselijk."

29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Caroline Bex

    Je zou niet willen weten wat er allemaal gebeurd als je onder narcose bent. Soms komt er een hele horde geneeskundestudenten binnen om een intiem onderzoek te verrichten, zonder dat je daarvoor toestemming geeft. Dan toch liever een initiaal op een orgaan dat ik nooit zie...

  • Raoul Hoylaerts

    een lever is niet bezenuwd,daarom heet die de stille moordenaar.je voelt er dus niks aan.wie spoken echt wil zien,die ziet er...

Lees meer