Tragische brand in Nationaal Museum van Brazilië: miljoenen artefacten gaan in vlammen op

In het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro heeft zondagavond een hevige brand gewoed. Op televisiebeelden is te zien hoe het gebouw volledig in vlammen opging. Het museum was niet meer open toen de brand ontstond en volgens berichten zijn er geen gewonden. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Volgens een woordvoerder van het historische museum zijn er geen gewonden gevallen. Het museum, ondergebracht in het paleis van São Cristóvão gelegen in het stadspark Quinta da Boa Vista, was al gesloten toen het vuur uitbrak omstreeks 19.30 uur (maandag 0.30 uur Belgische tijd). Hoe groot de schade aan het gebouw en de collectie is, is nog niet duidelijk. 

Het Nationaal Museum van Brazilië is het oudste museum van het Zuid-Amerikaanse land. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar de residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie. 

Het museum, dat de deuren opende in 1818, is het oudste museum van het Zuid-Amerikaanse land. Het herbergt ongeveer 20 miljoen museumstukken: waaronder een grote geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. 

14 Van het museum blijft niet veel meer over dan de muren.
AP Van het museum blijft niet veel meer over dan de muren.

"Tragedie voor de cultuur"

"Dit uitzonderlijke erfgoed is grotendeels verdwenen, het is onvervangbaar", zei de voorzitter van het Franse Muséum national d'histoire naturelle (MNHN) Bruno David vandaag. "Dit is niet alleen een verlies voor Brazilië, het is een verlies voor de mensheid in het algemeen" omdat "een heel deel van dit erfgoed niet elders werd gearchiveerd." Men kan proberen om bepaalde collecties te reconstrueren, "maar dat zal nooit de historische waarde kunnen vervangen van de vernietigde stuks", zei David nog.

"Dit is een tragedie voor de cultuur van Brazilië", reageerde ook museumdirecteur Paulo Knauss op televisiezender GloboNews. President Michel Temer sprak van een treurige dag voor alle Brazilianen.

14
AFP
14
AFP
14
AP
14
AP
14
REUTERS
14
EPA
14
REUTERS
14
EPA
14
EPA
14
Photo News
14
EPA
14
REUTERS
14
AFP

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joop hajenius

    Hoe ga je met je cultureel erfgoed om. Dat door en door verrot land krijgt het voor elkaar om de grootste schat die ze hebben in vlammen op te laten gaan.

  • joop hajenius

    Brazilianen. Volstrekt onverantwoord volk. Maken werkelijk alles kapot. Oerwouden worden massaal gekapt. Corrupt tot op het bot. En nu ook nog een onvervangbaar stuk geschiedenis vernietigd door dom en onverschillig beleid.

Lees meer