Passagiers merkten dat de bestuurder bewusteloos was nadat die zomaar een halte voorbijreed.
Shutterstock Passagiers merkten dat de bestuurder bewusteloos was nadat die zomaar een halte voorbijreed.

Tram minutenlang stuurloos nadat bestuurder bewustzijn verliest

In de Duitse stad Bonn, ten zuiden van Keulen, hebben passagiers in de nacht van zaterdag op zondag minutenlang rondgereden in een stuurloze tram nadat de chauffeur het bewustzijn was verloren. Omdat de noodrem niet werkte, hebben ze uiteindelijk de deur van het bestuurdershokje doorbroken om de tram tot stilstand te brengen.

Het incident gebeurde kort na middernacht. Op dat moment was een tiental passagiers aan boord van de tram. Nadat die een halte voorbijreed zonder te stoppen, probeerden enkele inzittenden de man aan te spreken, maar ze troffen hem bewusteloos aan.

De passagiers probeerden de tram vervolgens met de noodrem tot stilstand te brengen, maar die bleek niet te werken. Een van hen belde daarna de politie en kreeg iemand aan de lijn die instructies gaf. Uiteindelijk doorbraken ze de deur van de cabine en konden ze de tram doen stoppen. De 47-jarige bestuurder werd naar het ziekenhuis gebracht.

“Horrorrit”

Volgens de krant Die Welt duurde het "meerdere minuten" voor de tram, die ondertussen verschillende haltes was voorbijgereden, gestopt werd. Bild heeft het zelfs over een "horrorrit van 15 minuten".

Nog volgens die laatste krant waren de noodremmen bewust uitgeschakeld. "Omdat er vaak misbruik van gemaakt wordt, is het systeem zo ingesteld dat het niet werkt in tunnels en op open wegen. De bestuurder ontvangt dan wel een signaal dat het is geactiveerd", zo citeert Bild een woordvoerster van de stad. "In dit geval kon de bestuurder niet reageren omdat hij bewusteloos was.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • patrick de smedt

    normaal kan dit niet daar er een dodeman pedaal op staat die je om de x aantal sec moet in duwen en halverwege vasthouden.

  • Joannes Vereecken

    Last met een veiligheidssysteem dat bedoeld is om mensenlevens te redden? Gewoon uitschakelen! Geniaal. Goe bezig!

Lees meer