Transgendervrouw die vorige maand wereld rondging na brutale aanval, vermoord aangetroffen op straat

De beelden van het incident vorige maand gingen de wereld rond: een Amerikaanse transgendervrouw (23) die brutaal in elkaar wordt geslagen in een vermoedelijk homofobe aanval. Nu is de vrouw vermoord teruggevonden, meldt de politie.

De politie van Dallas reageerde zaterdagochtend op een schietpartij nabij Valley Glen Drive. “Ter plaatse troffen de agenten een vrouw aan op straat, dood door moorddadig geweld”, stelt politiechef Vincent Weddington. De vrouw werd gisterenmiddag geïdentificeerd als Muhlaysia Booker.

In het incident van 12 april werd de 23-jarige transgendervrouw aangevallen op een parking aan een appartementencomplex in Dallas, na een banaal verkeersongeval. Videobeelden tonen hoe omstanders de vrouw herhaaldelijk slaan en ook schoppen, terwijl zij opgekruld op de grond ligt. De verdachten zouden verschillende hatelijke homofobische opmerkingen hebben geroepen. De politie stelde een onderzoek in naar een homofoob motief.

Steun

“Ik ben enorm kwaad door het groepsgeweld dat tegen deze vrouw gebruikt werd”, zei de burgemeester van Dallas, Mike Rawlings, toen. “Zij die verantwoordelijk zijn, vertegenwoordigen niet hoe onze stad tegenover de LGBT-gemeenschap staat. Wij zullen dit gedrag niet aanvaarden.” 

De vrouw zelf bedankte in de dagen na het geweld voor de steun die ze kreeg. “Dit is een zware week geweest voor mezelf, voor de transgendergemeenschap en voor de stad Dallas. Ik blijf sterk dankzij jullie steun”, zei ze.

Moorden

Twee dagen later werd een verdachte gearresteerd - Edward Thomas. Het korps van Dallas zoekt nog naar andere deelnemers van de aanval. Thomas wordt overigens niet gelinkt aan de dood van Booker. Wel is het mogelijk weer in de richting kijken van homofoob geweld. Vorig jaar werden in de VS zeker 26 transgenders - vooral zwarte transgendervrouwen - met geweld omgebracht.

“Een maand na de aanval kan ik niet anders dan me afvragen of er een verband is”, aldus Kirk Myers, voorzitter van de LGBT-steungroep Abounding Prosperity. “We zetten alles op alles om transgendervrouwen en de hele zwarte LGBT-gemeenschap te beschermen.”

Burgemeester Rawlings tweette vandaag dat hij “heel bedroefd” is na het vernemen van het tragische nieuws. Hij roept iedereen die informatie over de moord heeft op om de politie te contacteren.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lucien Switten

    Niet veralgemenen. Dit gebeurt niet in alle culturen. Een reden temeer om onze culturele identiteit niet te laten verwateren.

  • Vloebergs Jan

    Iedereen zijn keuzes in het leven. Rust in vrede.

Lees meer