Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.

Treinen Eurostar hebben tot twee uur vertraging door acties Franse douaniers

De Eurostar-treinen vanuit het Gare du Nord in Parijs hebben tot twee uur vertraging opgelopen. Dat is het gevolg van de stiptheidsacties die Franse douaniers nu al vier dagen voeren voor extra middelen om de gevolgen van de brexit op te vangen. Ook aan de tunnel onder het Kanaal en in de haven van Calais leidt de actie tot aanzienlijke vertragingen.

“Alle treinen die vanuit Parijs-Noord vertrekken, zijn getroffen. De vertragingen kunnen tot twee uur oplopen”, verklaarde een woordvoerder van Eurostar. Volgens de website van het bedrijf moest een trein vanmorgen geschrapt worden.

Douaniers in Calais en Duinkerke -twee grote havens in het noorden van Frankrijk- voeren sinds maandag striktere controles op vrachtwagens uit. Die meer nauwgezette en dus langere controles veroorzaken forse vertragingen voor de transporteurs richting Engeland. Gisteren breidde de actie zich uit naar de douane-beambten in het Parijse Gare du Nord.

Meer koopkracht
De douaniers eisen een verbetering van de koopkracht en meer personeel en middelen voor de brexit. Dinsdag wordt een syndicale afvaardiging ontvangen door de Franse minister van Begroting Gérald Darmanin. Het bevoegde ministerie onderstreept dat er 700 aanwervingen worden voorzien om het extra werk rond te krijgen.

Deze ochtend waren de toegangshellingen tot de Kanaaltunnel en de aanliggende A16 kilometerslang verzadigd door ellenlange rijen vrachtwagens. Volgens het ministerie passeerden rond de middag weer 150 vrachtwagens per uur in de tunnel. “Dat is de normale frequentie. Door de actie was dat aantal gedaald tot 40 vrachtwagens per uur”, luidde het.

Er zijn wel nog veel vrachtwagens onderweg omdat de plaatselijke prefectuur ze had laten onderbrengen op parkings, kwestie van de doorgang niet volledig te blokkeren. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • joannes Roderigas

    Het echte europa,is toch iedereen voor zich.

Lees meer