2 Donald Trump.
AFP Donald Trump.

Trump: “Als ik Venezuela zou binnenvallen zou het een echte invasie zijn”

Donald Trump heeft verzekerd dat de Verenigde Staten niets te maken hebben met de vermeende inval in Venezuela. Twee Amerikanen werden daarbij gearresteerd. “Als ik in actie zou komen tegen het Venezolaanse regime zou het een echte invasie zijn”, klonk het. Ook de nationale veiligheidsraad van de VS ontkende vrijdag iedere betrokkenheid bij een vermeende inval in Venezuela. Als de VS wel betrokken waren, zou die “openlijk, direct en effectief” zijn verlopen, stelt de raad in een verklaring.

“Ik zou daar geen geheim van maken", vertelde Trump aan Fox News. "Ik zou er binnen gaan en ze zouden er niets tegen kunnen beginnen. Ze zouden vertrappeld worden. Ik zou geen kleine groep sturen. Nee, nee. Spreek dan maar van een leger, het zou zelfs een invasie genoemd worden."

“De Amerikaanse overheid heeft niets te maken met de recente vermeende gebeurtenissen in Venezuela”, aldus de veiligheidsraad later op de dag. “Claims die anders beweren, zijn niet geloofwaardig. Als dit een door de VS geplande operatie was geweest, zoals beweerd door Maduro, die beschuldigd is van narco-terrorisme, zou die openlijk, direct en effectief zijn geweest.”

De Venezolaanse president Nicolas Maduro verklaarde eerder dat zijn ordediensten vijftien "terroristen" hadden gevangengenomen. Onder hen zaten ook twee Amerikanen die hij omschreef als “huurlingen”. Ze zouden betrokken zijn bij een mislukt complot om het land binnen te vallen en hem te verdrijven. De Venezolaanse autoriteiten stelden dat oppositieleider Juan Guaido huurlingen had ingehuurd, maar die ontkende.

De staatstelevisie toonde een video waarop een van de Amerikanen zegt dat hij de opdracht had een vliegveld bij Caracas veilig te stellen, zodat Maduro kon worden afgevoerd. De opgepakte Amerikaan zei te werken voor Jordan Goudreau, een oud-militair met een beveiligingsbedrijf in Florida.

President Maduro zei later dat de Amerikaanse president Trump achter de mislukte invasie zit. Zowel Trump als Mike Pompeo, zijn minister van Buitenlandse Zaken, hebben dat ontkend.

2 De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab houdt een foto vast met daarop de kogels die in beslag genomen werden.
AP De Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab houdt een foto vast met daarop de kogels die in beslag genomen werden.

De VS en veel andere landen zien Guaido als rechtmatige leider van het olierijke land, dat nu in een diepe economische en politieke crisis verkeert. Toch heeft Maduro dankzij de steun van het leger nog een stevige greep op de macht.

De twee Amerikanen zijn intussen in verdenking gesteld van terrorisme en samenzwering, aldus de Venezolaanse justitie. Er wordt hen ook wapensmokkel en bendevorming ten laste gelegd. Ze riskeren tot 30 jaar celstraf.

Lees ook: Venezuela arresteert 13 ‘terroristen’, onder wie twee Amerikanen

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Ook is het 2 dagen geleden: typisch trumpsche pompus reactie. Dreigend agressief probeert hij aan de wereld duidelijk te maken dat hij in zijn wijsheid alles mag beslissen.Zijn Nationale Veiligheidsraad heeft dar een totaal ander niveau.

Lees meer