2 Trumps nieuwe energieadviseur Kevin Cramer.
Reuters Trumps nieuwe energieadviseur Kevin Cramer.

Trump benoemt klimaatkritische energieadviseur

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gisteren een klimaatscepticus benoemd als energieadviseur. Kevin Cramer, Republikeins afgevaardigde van North Dakota, staat bekend omwille van zijn kritiek op de klimaatopwarming.

Cramer is een fervent pleitbezorger van de nationale olie- en gasindustrie. Zijn thuisstaat speelt dan ook een belangrijke rol in de winning van gas en olie. Cramer zal op verzoek van Trump een rapport schrijven waarin ondermeer de gevaren worden benadrukt van Amerikaanse energiebronnen in buitenlandse handen, overregulering en hoge belastingen.

Op 26 mei zal Trump dieper ingaan op zijn ideeën over energie op een top in North Dakota, meldde Cramer. Trump zei onlangs dat klimaatverandering een concept is 'verzonnen door en voor de Chinezen', om Amerikaanse bedrijven in de problemen te brengen.

Clinton kritisch
Milieugroeperingen en de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton bekritiseerden Trump vanwege Cramers benoeming. De speerpunten van Clintons energiebeleid zijn tegenovergesteld aan die van Trump: zij wil dat de Verenigde Staten in 2030 voor vijftig procent schone energie gebruiken. Ook is ze van plan fracking zwaar te reguleren en de kolenindustrie te beëindigen.

Tump heeft nooit uitgebreid toelichting gegeven op zijn energieplannen. Dat veranderde recent toen hij op campagne was in West Virginia, een staat die erg te lijden heeft onder het teruglopen van de kolenindustrie. Daar zei Trump dat de kolenmijnen het veel beter zouden doen als hij president was.

2 Donald Trump krijgt een mijnwerkershelm aangereikt met de tekst 'President Trump. Op de bijeenkomst zei Trump de kolenindustrie te gaan helpen.
afp Donald Trump krijgt een mijnwerkershelm aangereikt met de tekst 'President Trump. Op de bijeenkomst zei Trump de kolenindustrie te gaan helpen.

Lees meer