Reporters / GSI Media

Trump beschuldigt eigen veiligheidsdiensten en maakt brandhout van 'Russian connection'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft inlichtingendiensten en de federale recherchedienst FBI ervan beschuldigd "illegaal" informatie aan bepaalde media door te spelen. Daarmee mengen de diensten zich in de politiek, klaagt Trump vandaag op Twitter.  Trump ontkent ook eender welke "connectie met Moskou". Hij doet dit na het ontslag van zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die beschuldigd werd gelogen te hebben over zijn relaties met Rusland. In een Twitterbericht haalde Trump snoeihard uit naar Hillary Clinton, de kranten New York Times en Washington Post en bepaalde Amerikaanse inlichtingendiensten.

Hij herhaalde dat de verhalen over speciale connecties met Rusland die hij of zijn medewerkers zouden hebben, volslagen onzin zijn.

Deze onzin is volgens Trump gepubliceerd om te verhullen hoeveel fouten de diensten maakten in de verloren verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Hij beschuldigde de "nep-media" van "complottheorieën en blinde haat". "Het lijkt Rusland wel", sneerde hij.

Trump ontkent vandaag ook eender welke "connectie met Moskou". Hij doet dit na het ontslag van zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die beschuldigd werd gelogen te hebben over zijn relaties met Rusland. In een Twitterbericht haalde Trump snoeihard uit naar Hillary Clinton, de kranten New York Times en Washington Post en bepaalde Amerikaanse inlichtingendiensten.

De New York Times berichtte vandaag dat naaste medewerkers van Trump tijdens diens campagne om president te worden vorig jaar contact hadden met figuren van Russische inlichtingendiensten. De NYT baseert zich naar eigen zeggen op vier (ex-)medewerkers van diensten die telefoongesprekken en andere communicatie hebben onderschept.

"Het echte schandaal is dat geheime informatie illegaal wordt vrijgegeven door inlichtingendiensten, als was het snoep. Zeer on-Amerikaans", gooit Trump er op Twitter nog achteraan.

Documentairemaker en oscarwinnaar vat het zo samen op Twitter: "Je hoeft geen raketwetenschappen gestudeerd hebben om te begrijpen wat er gebeurd is: Trump spande samen met de Russen, die hem de verkiezingsoverwinning bezorgden".

Lees meer