3 Agenten doen in Mexico onderzoek naar de moord op een mormonenfamilie.
EPA Agenten doen in Mexico onderzoek naar de moord op een mormonenfamilie.

Trump: “Bestempel drugskartels als terreurorganisaties”

De Amerikaanse president Donald Trump wil Mexicaanse drugskartels als "terreurorganisaties" aanduiden vanwege hun betrokkenheid bij drugs- en mensensmokkel. Dat zei hij vandaag in een tv-interview. De kartels zijn volgens de president verantwoordelijk voor de dood van 100.000 Amerikanen.

Het proces om de kartels als terreurorganisaties te bestempelen is volgens Trump "in volle gang". De president stelde in het interview met de conservatieve tv-persoonlijkheid Bill O'Reilly dat hij de afgelopen drie maanden aan het plan heeft gewerkt.

“Mexico zal nooit acties goedkeuren die de soevereiniteit van het land ondermijnen”, reageerde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard al op Twitter. “Ik heb de VS al op de hoogte gebracht van onze positie en onze vastbeslotenheid om het hoofd te bieden aan transnationale georganiseerde misdaad.”

De Mexicaanse overheid liet ook weten dat ze aan de VS gevraagd heeft om meer details te verschaffen over de maatregelen die Trump in het interview aankondigde.

Terroristische groeperingen 

Er zijn momenteel geen groepen die beschouwd worden als terroristen in Mexico. In Latijns-Amerika gaat het maar om één groep, het Nationale Bevrijdingsleger in Colombia.

De VS beschouwen onder meer Islamitische Staat, al-Qaida en Boko Haram als terroristen. Het zijn groepen die zich volgens de VS bezighouden met terroristische activiteiten en Amerikanen mogen hen niet voorzien van “materiële ondersteuning of middelen”, staat te lezen op de website van de Congressional Research Service. Ook kan het ministerie van Defensie aan de financiële instellingen vragen om de activa van de groepen of personen op de lijst te bevriezen.

Eerder deze maand werden in het noorden van Mexico nog zes Amerikaanse kinderen en drie vrouwen gedood bij een aanval die wordt toegeschreven aan leden van een criminele organisatie

3 Familie en vrienden rouwen om Rhonita, een van de Amerikaans-Mexicaanse mormonen die in Mexico omkwam bij een aanval door drugsbendes.
EPA Familie en vrienden rouwen om Rhonita, een van de Amerikaans-Mexicaanse mormonen die in Mexico omkwam bij een aanval door drugsbendes.
3 De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsrally.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsrally.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    Trump fixeert zich op Mexico. Hij zou zich beter fixeren qua drugshandel op bijna de ganse wereld. Duidelijk dat de "beste president ooit" geen idee heeft vanwaar alle mogelijke drugs de US binnenkomen. Vanuit Mexico is het maar een peulschil. En als het van Karel Tichmann afhangt in zijn betoog zal Trump miljoenen Amerikaanse troepen moeten inzetten om drugs buiten te houden. En zelfs dan zal het nooit lukken!

  • walter vermeulen

    Denk dat het zeer hard gaat worden Als trump er zich mee gaat bemoeien

Lees meer