3 Hamza bin Laden was de zoon van Osama bin Laden.
RV Hamza bin Laden was de zoon van Osama bin Laden.

Trump bevestigt: zoon Osama bin Laden gedood bij Amerikaanse antiterreuractie

Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, is bij een antiterreuroperatie in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan gedood. Daarmee bevestigt Amerikaans president Donald Trump rapporten van eind juli. Hamza bin Laden geldt als de opvolger van zijn vader aan het hoofd van terreurorganisatie al-Qaida.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De VS beloofden in februari nog een beloning van 1 miljoen dollar voor informatie over de verblijfplaats van Hamza. Begin maart werd hem zijn Saoedische nationaliteit ontnomen. Eind juli meldden topambtenaren uit de Amerikaanse regering dan dat hij dood was. Het Witte Huis bevestigt de berichten nu. Ook Defensieminister Mark Esper had eind augustus al de dood van Hamza bin Laden bevestigd. De bewindsman voegde er toen aan toe “geen details te hebben”.

In een mededeling zegt het Witte Huis dat “de dood van Hamza bin Laden voor al-Qaida een groot verlies in leiderschap” betekent. Ook is de terreurorganisatie nu de “symbolische connectie met zijn vader kwijt, en zijn belangrijke activiteiten van de groepering ondermijnd”. “Hamza bin Laden was verantwoordelijk voor het plannen en het beheer van verschillende terroristische groepen.”

Hamza bin Laden, geboren in 1989, was het vijftiende van de ongeveer twintig kinderen en de oogappel van zijn vader Osama bin Laden, jarenlang de leider van al-Qaida en de hoofdverantwoordelijke voor de aanslagen op 11 september 2001. Op tienjarige leeftijd poseerde hij al met een kalasjnikov en verscheen hij in propagandavideo's met zijn vader. 

Die kwam in mei 2011 in het Pakistaanse Abbottabad al om het leven bij een Amerikaanse antiterreuractie. Hamza was toen 22 en overleefde de inval. Enkele dagen later zwoer hij wraak te nemen op de dood van zijn vader. Hij werd ook wel de “kroonprins van de jihad” genoemd.

3 Osama bin Laden met zijn zoon in 2001.
Photo News Osama bin Laden met zijn zoon in 2001.
3 Osama bin Laden met zijn zoon in 1997.
Photo News Osama bin Laden met zijn zoon in 1997.

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michael Aerts

    @ Karel Tichman. Had Trump daadwerkelijk meegevochten in de Vietnamoorlog ipv zich te laten vrijstellen voor onderwijs? en medische redenen, dan had jij nu inderdaad je idool, weer eens, mogen bejubelen. Helaas is de wereld echt niet door hem veiliger geworden maar door mensen die de wereld verdedigen zonder tussenkomst van papa, zijn centen en een corrupte dokter.

  • Kai Rombouts

    Jan verbruggen. Die "betere" wereld wil alle vrouwen in gitzwarte gewaden steken. 1 knipoog naar een andere man en je wordt als vrouw gestenigd. Sharia heer en meester. Ja hoor, een wreed betere wereld?

Lees meer