John Bolton.
AP John Bolton.

Trump: “Bolton moest opstappen na grote fout over Noord-Korea”

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton moest opstappen omdat hij een grote fout had gemaakt tijdens de onderhandelingen met Noord-Korea. Dat maakte president Donald Trump bekend.

Volgens Trump maakte Bolton "enkele heel grote fouten wanneer hij praatte over het Libië-model voor (de Noord-Koreaanse leider) Kim Jong-un". "Dat is geen goede verklaring om af te leggen. Kijk naar wat er gebeurd is met Moammar Kadhafi."

De Libische dictator gaf zijn hele arsenaal op en liet wapeninspecteurs binnen in zijn land, net zoals de VS willen dat Noord-Korea doet. Maar Kadhafi werd vermoord tijdens de opstanden van de Arabische lente, die door de VS gesteund werden. Naar verluidt deed Bolton die suggestie om Kim aan te zetten om gehoor te geven aan de Amerikaanse eisen. Volgens Trump zette dat de onderhandelingen tussen de twee landen onder druk.

Volgens Amerikaanse media waren er ook meningsverschillen tussen Trump en Bolton over Afghanistan en de vredesgesprekken tussen de VS en de taliban.

Derde nationale veiligheidsadviseur

Bolton was sinds april 2018 de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Hij volgde generaal H.R. McMaster op in die functie en was al de derde nationale veiligheidsadviseur van Trump. De eerste was Michael Flynn, tegen wie juridische stappen zijn gezet omdat hij had gelogen tegen de FBI over contacten met Russische functionarissen.

Trump liet weten dat hij volgende week een vervanger zal aanduiden en dat er vijf "zeer gekwalificeerde" mensen geïnteresseerd zijn in de post.

Bekijk ook: Trump ontslaat nationale veiligheidsadviseur

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luc Lepoudre

    Benieuwd naar de nieuwe adviseur. De haat tegen Trumpf wordt aangepookt door de Deep State omdat hij de eerste president is sinds onheuglijke tijden die noch een open nog een heimelijk verborgen agressie voert in het buitenland met kleurenrevoluties, staatsgrepen, zogezegde Arabische lentes en andere CIA-exploten.

  • DIRK RASSCHAERT

    Dus zijn de Amerikanen de woordbrekers!

Lees meer