President Donald Trump en president Xi Jinping tijdens de G20 in Osaka, Japan.
REUTERS President Donald Trump en president Xi Jinping tijdens de G20 in Osaka, Japan.

Trump: China kan problemen in Hongkong op "menselijke" manier oplossen

De Chinese president Xi Jinping kan ervoor kiezen om de crisis in Hongkong op een "menselijke" manier oplossen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump woensdag verklaard. Hij stelt voor om een ontmoeting te houden over de kwestie.

Trump staat onder druk vanwege zijn houding tegenover Hongkong en de beslissing die hij deze week zal nemen om bedreigingen van importtarieven op Chinese goederen volgende maand terug te schroeven.

"Ik ken president Xi van China heel goed. Het is een goede leider die heel veel respect heeft voor zijn volk. Hij is ook een goede man in een 'moeilijke business'. Ik heb geen enkele twijfel dat als president Xi het probleem in Hongkong snel en op een menselijke manier wil oplossen, hij dat kan doen. Persoonlijke ontmoeting?", schreef Trump op Twitter.

Terwijl de president en zijn kabinet vermijden een duidelijk standpunt in te nemen over China, hebben leden van de Republikeinse partij wel hun steun uitgesproken voor de manifestanten in Hongkong.

“Hongkong binnenvallen?”

Minister van Handel Wilbur Ross vroeg zich op de televisiezender CNBC af wat de VS zouden doen. "Hongkong binnenvallen?" Volgens hem gaat het om een "interne aangelegenheid". Eerder deze week verklaarde Trump dat het Chinese leger troepen verplaatst naar de grens met Hongkong.

Trump en Xi hebben elkaar al verschillende keren ontmoet. De laatste keer was op de G20-top in Japan eind juni. 

28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • bob jansens

    Fons Casteels, in Hong Kong is er wel een immigrantenprobleem: nl Pekinggezinde Chinezen die sedert 1996 in Hong Kong zijn komen wonen, die daar op democratische wijze verkozen raken en daarmee de visie van Peking ondersteunen. Voeg daarbij autochtone Hong Kong politici die hun plaatsje in de grote Chinese Partij aan't veilig stellen zijn en je hebt een situatie zoals in de Krim, Brussel,... de betogers zijn 30 jaar te laat wakkere geworden...

  • Leo Marien

    Jan Gerits, 100.000 directe en indirecte doden in Amerika, enkel door de Mexicaanse drugmaffia. Dat los je niet zomaar even op een simpele manier op. Er is nu een Mexicaans kartel voor maar liefst 12 miljard dollar berecht. Blijkbaar kennen maar weinig mensen de echte problemen tussen deze twee landen. Rivaliserende heroïne drugskartels verminken Mexico door gehele dorpen uit te moorden. Wat doet Mexico hieraan?????

Lees meer