De Amerikaanse president Donald Trump spreekt met de pers in de achtertuin van het Witte Huis. (15/09/2020)
BSRagency BSR Agency De Amerikaanse president Donald Trump spreekt met de pers in de achtertuin van het Witte Huis. (15/09/2020)

Trump: coronavaccin mogelijk over drie à vier weken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat er mogelijk een coronavaccin is in drie à vier weken. Daarmee herhaalde hij voorspellingen van volksgezondheidsfunctionarissen en farmareus Pfizer eerder deze maand.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump deed de uitspraak in een bijeenkomst met burgers in de stad Philadelphia die was georganiseerd door tv-zender ABC News. De president zei daarbij dat een eventueel vaccin snel klaar zou zijn voor distributie.

"We zijn heel dichtbij een vaccin", aldus Trump. "Als je de waarheid wil weten: de vorige regering zou misschien jaren nodig hebben gehad om met een vaccin te komen vanwege de FDA (Food and Drug Administration, red.) en alle goedkeuringen. En wij zijn weken verwijderd van het vaccin, weet je, het kunnen drie weken zijn, vier weken."

Medicijnwaakhond FDA

Trump neemt de medicijnwaakhond FDA de laatste tijd vaker onder vuur. Hij wil dat de organisatie versneld een vaccin en een remedie tegen het coronavirus goedkeurt. Binnen de FDA en de medische gemeenschap bestaat bezorgdheid dat een versnelde goedkeuring ten koste gaat van de effectiviteit en de veiligheid van de uiteindelijke vaccins of medicijnen. Volgens Trump willen zijn critici niet dat er een middel tegen corona komt voor de presidentsverkiezingen in november en is er een samenzwering tegen hem.

Zelf ligt de president recentelijk onder vuur nadat uit geluidsopnames door de vermaarde journalist Bob Woodward bleek dat Trump al vroegtijdig wist hoe gevaarlijk het nieuwe coronavirus is, maar dat opzettelijk bagatelliseerde. Naar eigen zegen deed de Republikein dat om de bevolking niet nodeloos ongerust te maken.

De Verenigde Staten zijn van alle landen het zwaarst getroffen door het longvirus. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het coronavirus in de VS bij bijna 6,6 miljoen personen vastgesteld. Meer dan 195.000 mensen zijn tot dusver overleden, ruim een vijfde van het wereldwijde dodental.

Lees ook:

De wereldwijde race naar het coronavaccin (deel 1): de kansen van de acht koplopers op een rij (+)

Minister De Block bijt terug: “Als de mensen ‘foert’ zeggen, kan een politieker alleen dat niet veranderen” (+)

Bill Gates pompt nog eens 15 miljoen in Waalse vaccinspecialist

Stefaan (59), Johan (59) en Glenn (28) kregen het coronavaccin al (+)

We zitten weer aan 1.000 besmettingen per dag. Drie deskundigen vertellen ons hoe erg dat precies is (+)

Marc Van Ranst hekelt ‘leer leven met het virus’-beleid: “Hoog tijd voor actie, verdorie” (+)

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Heinrich Wolf

    Trump is niet alleen "talking gibberish", hij weet zelfs ook best dat dit niet mogelijk zal zijn zonder meerdere belangrijke testfases over te slaan. Dit is levensgevaarlijk maar kan hem niet schelen. Net als in die hangar in Oregon enkele dagen geleden. "Neen, ik ben niet bang van de aerosolsprays want ik sta hier hoog boven!

  • Domien Deschutter

    Zelfs al zou hij gelijk hebben...alweer 'n sneer naar vorige regering. Alsof de oranje man echt al zoveel goed heeft gedaan...dat hij president werd heeft te maken met omkoping en nog sommeren landgenoten die op hem stemmen

Lees meer