2 President Donald Trump aan de zuidelijke grens in Texas samen met de Republikeinse senatoren John Cornyn (links) en Ted Cruz uit Texas en enkele Amerikaanse grenspolitieagenten.
REUTERS President Donald Trump aan de zuidelijke grens in Texas samen met de Republikeinse senatoren John Cornyn (links) en Ted Cruz uit Texas en enkele Amerikaanse grenspolitieagenten.

Trump die noodtoestand dreigt uit te roepen: “Ik heb nooit gezegd dat Mexico voor de muur zou betalen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Amerikaans-Mexicaanse grens in McAllen in Texas. Daar verdedigde hij nog eens zijn eis voor de bouw van een muur. Hij beweerde ook nog dit over zijn campagnebelofte voor de aanwezige pers, die hij opnieuw bestempelde als “fake news”: “Ik heb nooit gezegd dat Mexico voor de muur zou betalen. Natuurlijk heb ik nooit bedoeld dat ze een cheque zouden uitschrijven. Ze zullen ervoor betalen dankzij het ongelooflijke handelsakkoord dat we met Mexico en Canada afsloten. Dus Mexico zál de muur betalen, onrechtstreeks.”

Trump voegde eraan toe dat het handelsakkoord, het USMCA, nog moet goedgekeurd worden door het Congres. “Dat zal waarschijnlijk wel gebeuren, tenzij de Democraten ook dat gaan blokkeren omdat ze zoveel mogelijk schade willen aanrichten, alleen maar voor de verkiezingen van 2020”, zei Trump. 

Over de kwestie van de grensmuur met Mexico wordt al wekenlang gediscussieerd met de Democraten, die weigeren om hiervoor geld te voorzien in de begroting. Hierdoor liggen verschillende Amerikaanse overheidsdiensten al twintig dagen lam.

lees verder onder de foto: 

2 Op de route van Trump werd in Texas ook geprotesteerd door mensen die geen grensmuur willen.
AP Op de route van Trump werd in Texas ook geprotesteerd door mensen die geen grensmuur willen.

“Duidelijke crisis”

Trump sprak met grenswachters en lokale politici over de kwestie. "Er is duidelijk een crisis", aldus Trump. "Veel van de criminaliteit in ons land wordt veroorzaakt door mensen die over de grens zijn geraakt". De Amerikaanse president zat naast de broer van een Amerikaans politieman die eind vorig jaar werd vermoord door een illegale immigrant. Trump verwees naar de moord, maar ook naar de drugsepidemie in de VS en de brutaliteit van mensensmokkelaars. 

lees verder onder de tweet:

De president dreigde er ook opnieuw mee dat hij de noodtoestand kan uitroepen indien de Democraten de begroting blijven blokkeren. "Ik ben het nog niet van plan, maar zal het doen indien nodig", klonk het. Door de noodtoestand uit te roepen, zou de president op eigen houtje miljarden kunnen voorzien in het defensiebudget. 

Bewakingstechnologie

De Democraten houden voorlopig voet bij stuk in hun verzet. Nancy Pelosi verklaarde dat haar partij veel belang hecht aan grensbeveiliging, maar zich wil focussen op bewakingstechnologie en andere technieken die hun nut hebben bewezen. "Een muur is een luxe die ons land zich niet kan veroorloven", zei ze. Trump eist 5,7 miljard dollar.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nicolas Dujardin

    Lezen sommige mensen ook een volledig artikel voor ze hier reageren??? Trump zegt niet dat hij nooit heeft gezegd dat mexico de muur zou betalen. Ja, trump heeft vele malen gezegd dat mexico voor de muur zal betalen, maar dachten jullie nu echt dat hij bedoelde dat de mexicaanse overheid een cheque van 5miljard zou uitschrijven voor amerika??? Dan denk je echt niet goed na... Mexico zal onrechtstreeks het grootste deel betalen door het nieuw handelsakkoord tussen de us, mexico en canada....

  • Sil Bakker

    Ik stel voor dat de BeNeLux hem voor een "huge amount" Lego- blokjes schenkt. Kan hij eindelijk gaan bouwen. Of nee, Duplo blokjes want die zijn "much bigger"!

Lees meer