President Donald Trump
AP President Donald Trump

Trump dreigt Democraten met tegenonderzoeken als zij hun nieuwe macht in het Huis daarvoor inzetten: “Dat spelletje kunnen wij ook spelen”

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met tegenacties als de Democraten daadwerkelijk hun nieuw verworven meerderheid in het Huis van Afgevaardigden inzetten om allerlei onderzoeken naar de president en zijn entourage te starten. 

“Dan zullen wij gedwongen zijn om onderzoeken te overwegen naar alle lekken van geheime informatie en veel andere zaken, vanuit de Senaat”, aldus Trump via Twitter. “Dat spelletje kunnen wij ook spelen.”

De Democraten krijgen de meerderheid van de zetels in het Huis in handen. Dat geeft ze de mogelijkheid om onderzoeken in te stellen naar bijvoorbeeld de belastingpapieren van de president, waar Democratische politici al langer op azen. En/of onderzoeken naar zijn familie en naar de werking van het Witte Huis. 

Eerder vandaag verklaarde Kellyanne Conway, adviseur van Trump, al dat de burgers waarschijnlijk niet veel zin hebben in Afgevaardigden “die hun tijd verdoen met onderzoeken, provoceren, proberen bang te maken en mensen te dagvaarden”.

In de Senaat behouden de Republikeinen wel hun meerderheid. Trump vindt dat zijn Republikeinse Partij lof verdient voor de verkiezingsuitslag. Over “pratende hoofden” op televisie die daar anders over denken, zegt Trump dat ze aan “nepnieuws” doen.

Voor Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, had Trump opmerkelijk warme woorden. “In alle eerlijkheid, Nancy Pelosi verdient het om tot voorzitter te worden verkozen door de Democraten. Als ze het haar lastig maken, zullen we misschien wat Republikeinse stemmen toevoegen. Ze heeft deze grote eer verdiend”, twitterde de president.

Bekijk ook:

Heeft Trump nu gewonnen of niet? Greet De Keyser legt uit

Midterms: Dit betekent een ‘split congress’

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Guido Pintens

    vanaf vandaag is het enkel nog de schuld van de Democraten. En die mens "hoopt" dat de Democraten zullen samenwerken om zijn doelen te bereiken. Hij heeft de volle 2 jaar gekregen om veel om zeep te helpen dankzij de absolute meerderheid in kamer en senaat. En z'n aanhang zal 'm binnen 2 jaar steunen omdat de Democraten een pak maatregelen van Trump hebben tegengewerkt. Voorspelbare volgende "democratische" presidents verkiezingen

  • Peter Thys

    blijkbaar hebben velen het nog niet door Trump spreelde al altijd Calimero,als je niks te verbergen hebt wat is dan het probleem met alles voor te leggen

Lees meer