Photo News

Trump dreigt met “overweldigend geweld” als Iran “ook maar iets Amerikaans” aanvalt

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met “groot en overweldigend geweld” tegen Iran mocht het land “ook maar iets Amerikaans” aanvallen. Dat heeft hij gezegd op Twitter. De uitspraak komt er nadat Teheran eerder vandaag verklaarde dat de nieuwe sancties die de VS gisteren tegen Iran aankondigde alle diplomatie uitsloot en het Witte Huis “mentaal achter” noemde.

“Irans erg domme en beledigende verklaring van vandaag toont alleen aan dat het land de realiteit niet begrijpt”, aldus de tweet van Trump. “Elke aanval van Iran op ook maar iets Amerikaans zal beantwoord worden met groot en overweldigend geweld. In sommige gebieden zal ‘overweldigend’ de ‘totale vernietiging’ betekenen.”

Trump had gisteren sancties aangekondigd tegen de hoogste geestelijke leider van Iran ayatollah Ali Khamenei – hij noemde hem ayatollah Khomeini, die stierf in 1989 – en een aantal hoge Iraanse politici, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. In een speech op de Iraanse staatstelevisie zei de Iraanse president dat de sancties ook geen effect zouden hebben, omdat Khamenei geen activa in het buitenland heeft.

Dat werd door Teheran vandaag “het permanente einde van het pad van de diplomatie” genoemd. President Hassan Rouhani noemde het Witte Huis zelfs “mentaal achter”. (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn de jongste maanden opgelopen, zeker nadat Washington Teheran ervan beschuldigde twee commerciële tankers aangevallen te hebben in de Perzische Golf midden juni. Iets wat Iran in alle toonaarden ontkende.

Een week later haalde Iran een Amerikaanse drone uit de lucht, waarover het beweerde dat die in het Iraanse luchtruim op spionagemissie was. Dat werd dan weer door de VS ontkend, die volhield dat het toestel zich in het internationale luchtruim bevond.

Vergeldingsaanval 

Vrijdag blies Trump op het allerlaatste moment een vergeldingsaanval op Iran af. Officieel “omdat er te veel mensen bij gedood geweest zouden zijn”. 

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mohamed Kabbal

    @pascal devillé, tuurlijk. We hebben die omwenteling reeds gezien na de val van Saddam, Kaddafi, Moebarak enz. Laat je geen blaasjes wijs maken door Amerika, het gaat hun niet lukken niet nu niet later, nooit. Wat zij doen is verdelen om te heersen. Zij willen geen oorlog winnen maar verdeeldheid zaaien om zo macht te krijgen.

  • Diane Bernaerts

    Dan zullen de Amerikanen er zélf wel voor zorgen dat er "iets Amerikaans" wordt aangevallen. Of de Mossad.

Lees meer