De Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Amerikaanse president Donald Trump.

Trump dreigt met veto defensiebegroting om grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump weigert zijn handtekening te zetten onder een begrotingsvoorstel voor het ministerie van Defensie. In het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden ligt een plan voor een defensiebudget voor 2020 van 733 miljard dollar (654 miljard euro). 

Dat is een record, maar het Witte Huis wil dat er 750 miljard dollar beschikbaar komt. Daarnaast hebben de regering en het Huis een meningsverschil over hoe het geld besteed moet worden; de grensmuur blijft een heet hangijzer. Trump wil de muur langs de Mexicaanse grens mede bekostigen met geld uit het defensiebudget, maar de Democraten zijn daar fel tegen. Ook verloor de president al twee rechtszaken over dat plan. Volgens de rechters is het schuiven met overheidsbudgetten onwettig.

De regering heeft het recht om in beroep te gaan. Naar verwachting moet het Amerikaanse Hooggerechtshof een definitieve uitspraak doen. Trump heeft het Congres meermaals gevraagd om miljarden voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar daarvoor bestaat in beide huizen van het Congres geen meerderheid.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yvan Lindekens

    Dit is enkel en alleen een machtsspelletje om zijn kiezers te paaien: Trump weet heel goed dat hij nooit een meerderheid zal vinden voor het bouwen van een muur, ondanks zijn zelfverklaard talent als uitzonderlijk goede onderhandelaar. Die muur is dan ook het stomste idee aller tijden, om tal van redenen, maar erg populair bij zijn achterban (wat iets zegt over die achterban).

  • Edmond Dillien

    En het grootste klein kind blijft koppig doorgaan, hij is de verkozen president en hij wil zijn wil erdoor drukken koste wat kost. Congres en senaat kunnen de bomen in voor hem, al dat personeel in het witte huis heeft er een dagjob aan om zijn blunders te verklaren, zijn missers te herstellen, zijn uitspraken te excuseren of uit te leggen en te proberen om uit zijn pad te blijven als hij niet krijgt wat hij wil, van normaal regeerwerk komt daar niet veel in huis, denk ik.

Lees meer