AFP

Trump en Ardern praten over opkoopprogramma voor wapens

De Nieuw-Zeelandse premier Jacina Ardern heeft gisteren met de Amerikaanse president Donald Trump gesproken over het wapenopkoopprogramma in haar land. Dat gebeurde in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

"Het gesprek ging over ons opkoopprogramma en het werk dat we verricht hebben om militaire semiautomatische wapens en aanvalsgeweren te verwijderen", zei Ardern over het gesprek met Trump. Naast de Amerikaanse president waren ook onder anderen de Amerikaanse vicepremier Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en pas aangestelde nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien van de partij.

Nieuw-Zeeland vaardigde in de nasleep van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in maart, waarbij 51 doden vielen, een verbod uit op aanvalsgeweren en semiautomatische wapens. Het land startte in juli met een opkoopprogramma van wapens, onderdelen en accessoires van de verboden wapens. Eigenaars krijgen nog tot december om ze in te leveren.

De aankondiging komt er terwijl het debat over een mogelijk verbod op aanvalsgeweren in de Verenigde Staten opnieuw opspeelt. Zo namen onder meer de winkelketens Wall Mart en Dick's Sporting Goods onlangs de beslissing om aanvalsgeweren te weren uit hun winkelrekken. In de VS komt de wapenindustrie regelmatig onder druk te staan door de veel voorkomende bloedbaden die er worden aangericht.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Febe Chapin

    Een klant minder is natuurlijk geen goede business voor Trump.

  • RENE LENAERTS

    En wie gaat dat betalen? Op dit punt lopen veel overheden achter de feiten aan. Sommigen laten hun burgers echte oorlogsarsenalen aanleggen zonder controle, anderen (-zoals in België-) doen aan haarklieverijen of aan administratieve pesterijen om de schijn van een efficiënte controle te wekken.

Lees meer