Donald Trump.
Photo News Donald Trump.

Trump: "Er zit geen gram racisme in mij”

Donald Trump heeft zich fel verweerd tegen de verwijten van racisme die hij kreeg na een reeks omstreden tweets. De Amerikaanse president gaf daarin vier Democratische parlementsleden met een andere huidskleur de raad om “terug te keren naar hun land van herkomst”. Drie van hen zijn echter in de Verenigde Staten geboren.

“Die tweets waren NIET racistisch. Ik heb geen gram racisme in me!”, twitterde Trump vandaag. Hij riep de Republikeinen op niet "in de val te lopen van" zijn Democratische tegenstanders.

De pijlen waren bestemd voor Alexandria Ocasio-Cortez (New York), Ilhan Omar (Minnesota), Ayanna Pressley (Massachusetts) en Rashida Tlaib (Michigan). De vier progressieve Democratische vrouwen hebben samen de bijnaam ‘The Squad’ (De Ploeg, red.). Voor de zekerheid herhaalde Trump zijn boodschap vandaag nog eens. “Ons land is vrij, mooi en heel succesvol. Als je hier niet gelukkig bent, kan je vertrekken!”

De Democraten willen nu een resolutie stemmen waarin de “xenofobe tweets” veroordeeld worden. Dat zei Nancy Pelosi als voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. “Dit weekend ging de president nog onder zijn eigen lage normen door schandelijke taal te gebruiken over leden van het Congres”, klonk het in een verklaring. Pelosi deed daarnaast ook een oproep tot haar Republikeinse collega’s om de tweets te veroordelen.

Republikeinse reacties

De gematigde senator Susan Collins uit de Amerikaanse staat Maine was de eerste bekende Republikein die zich openlijk verzette tegen Trump. “De tweets waren totaal misplaatst en moeten ingetrokken worden”, zei ze in een verklaring.

Will Hurd, een Republikeinse volksvertegenwoordiger uit Texas, noemde de commentaren tijdens een interview met CNN “racistisch en xenofoob”. Ook de Republikein Fred Upton uit Michigan zegt “geschokt te zijn de tweets van de president”. “Er is geen excuus voor de hatelijke commentaren van de president - ze zijn absoluut onaanvaardbaar en dit moet stoppen”, reageerde de Republikeinse senator voor Alaska Lisa Murkowski.

De meerderheid van de Republikeinen en de partijleiding doet er echter het zwijgen toe. Mitch McConnell, de meerderheidsleider in de senaat, weigert te reageren. Minister van Financiën Steven Mnuchin stelt dat hij Trumps opmerkingen “niet racistisch vindt”. “De president is geen racist”, reageert ook Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. “Het is in feit een soort van socialistisch strijd versus iets dat we geloven binnen Amerika.”

Verscheidene Republikeinen die gisteren wel kritisch waren voor hun president, waren dat in één adem ook voor de vrouwelijke Democraten. Senator Lindsay Graham, een trouwe bondgenoot van Trump, suggereerde dat de president “hoger moet mikken”, maar noemde de Democratische vrouwen een “groepje communisten” die “ons land haten”. Senator Pat Toomey uit Pennsylvania erkende dat de Squad net als hijzelf Amerikaanse burgers zijn, maar voegde eraan toe dat “hij grondig van mening verschilt met hun visie op nagenoeg elk beleidsthema”. “Hoewel ik het erg oneens ben met de tactieken, het beleid en de retoriek van de uiterst-linkse socialistische ‘Squad’, waren de tweets van de president ongepast, denigrerend en fout”, reageert volksvertegenwoordiger Elise Stefanik uit New York.

Trump verdedigde zijn tweets gisteren toen hij er in het Witte Huis naar gevraagd werd. Volgens hem haten de congresleden in kwestie Amerika. “Als ze niet gelukkig zijn kunnen ze vertrekken, en weet je wat? Ik ben er zeker van dat er veel mensen zullen zijn die hen niet zullen missen.”

Trump haalde daarna nóg eens op Twitter uit naar de “radicaal-linkse congresvrouwen”. “Ze moeten zich verontschuldigen voor de vuile taal en de verschrikkelijke dingen die ze gezegd hebben. Zoveel mensen zijn boos op hen voor hun vreselijke en walgelijke acties.”

“Als de Democraten zich willen verenigen rond de onbeleefde taal en racistische haat die uit de mond van deze onpopulaire Congresleden komt, wordt het interessant om te zien hoe dit uitdraait. Ik kan je alvast zeggen dat Israël zich nu verlaten voelt door de VS”, klinkt het nog.

Met het oog op de presidentsverkiezingen van november 2020 lijkt Trump meer dan ooit vastbesloten zijn (overwegend blanke) electorale achterban op te zwepen en de verdeeldheid bij zijn tegenstrevers aan te wakkeren.

De president brengt vandaag nog de Republikeinse leiders van het Congres bijeen op het Witte Huis. Allicht kan hij op de stilzwijgende steun van de overgrote meerderheid rekenen. 

62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Gevaert

    Trump is de grootste klager in Amerika. Hij bestookte de vorige presidenten dagelijks met zijn ongenoegen over het slechte Amerika. Nu hij president is, is daar niet veel aan veranderd, behalve het doelwit. Wel dat hij zijn eigen advies volgt en vertrekt. Pak prostituee Melania ook maar mee, ze is minder lang Amerikaanse burger dan Ilhan Omar. Nog gezwegen over Melania's recente hereniging met haar familie.

  • Peter Janssens

    Er gaat nog veel uitkomen van Trump en Clinton in de zaak Epstein !

Lees meer