AFP

Trump gebruikt voor het eerst vetorecht om muur te kunnen financieren

Donald Trump heeft zoals verwacht voor het eerst in zijn presidentschap zijn vetorecht gebruikt om een resolutie door het Congres te blokkeren. Daardoor maakt hij geld vrij voor zijn grensmuur met Mexico.

“Het Congres heeft het recht om deze resolutie goed te keuren en ik heb het recht om mijn vetorecht te gebruiken”, zei Trump in het Oval Office. Hij voegde toe dat hij “zeer trots is om zijn veto te gebruiken”.

“Dit is wel degelijk een nationale noodsituatie”, aldus Trump nog over de situatie aan de Mexicaanse grens, waarbij hij het woord “invasie” in de mond nam. Volgens critici is helemaal geen sprake van een noodsituatie aan de grens en misbruikt de president zijn bevoegdheden.

Hij bedankte bovendien de “geweldige, sterke” Republikeinen die tegen de resolutie hadden gestemd.

Stemming over resolutie

Trump had gisteren meteen na de stemming in de Senaat over het beëindigen van de noodtoestand aan de Mexicaanse grens al “Veto!” getweet. Met de resolutie wordt de noodfinanciering van de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens tegengehouden.

Dat niet alleen het door de Democraten gecontroleerde Huis maar ook de Senaat, die in handen is van de Republikeinen, voor het beëindigden van de noodtoestand stemde, was een stevige slag in het gezicht van Trump. Twaalf Republikeinse senatoren stemden tegen Trump, waardoor de resolutie met 59 stemmen tegen 41 werd goedgekeurd.

Het is de eerste keer dat Trump zijn vetorecht gebruikt sinds hij meer dan twee jaar geleden president werd.

Veto omzeilen?

Volgens NBC News zal het Huis van Afgevaardigden een stemming organiseren om het veto van de president te omzeilen, maar dat vereist een tweederdemeerderheid. Die lijkt ook in het Huis - waar de Democraten de dienst uitmaken - te ontbreken. Trump hoeft zich met andere woorden geen zorgen te maken.

Niettemin kondigde voorzitter Nancy Pelosi aan op 26 maart te stemmen over een voorstel om Trumps veto terzijde te schuiven.

Noodtoestand

Trump riep op 15 februari de nationale noodtoestand uit, om zonder parlementaire toestemming zijn muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij nam die maatregel omdat het Congres weigerde 5,7 miljard dollar vrij te maken voor het project. Door de noodtoestand uit te roepen, wilde de president de miljarden uit andere begrotingen halen.

De muur aan de Mexicaanse grens was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump. 

Bekijk ook:

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marie Vanakker

    @John Witte , welke beloftes ? Het stond mij toch voor dat het Mexico ging zijn die de boel zou financieren en niet de belasting betaler . Dat heeft hij plechtig beloofd en zo te zien heeft hij hier ook weer zijn belofte gebroken .Amerika een toonbeeld van democratie waar heel veel dingen van een dictatuur zijn binnen geslopen .Eens benieuwd hoe de GOP gaat reageren als een democratische president het klimaat tot noodtoestand uitroept , en zo de democratie compleet buiten spel zet .

  • Eddy Vermeulen

    Het klein kind moet en zal zijn zinnnetje krijgen. Hij is dan ook niets anders gewoon.

Lees meer