2
AP

Trump haalt opnieuw uit naar 4 parlementsvrouwen en eist dat ze “verontschuldigingen aanbieden aan Amerika”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog maar eens uitgehaald naar de 4 progressieve Democratische parlementsvrouwen, die ook wel ‘the squad’ genoemd worden. Afgelopen week zei hij al dat de vrouwen “terug moesten gaan naar waar ze vandaan kwamen” als ze kritiek bleven uiten op de VS. En daar deed hij vandaag nog een schepje bovenop.

“Ik denk niet dat de 4 parlementsvrouwen in staat zijn om ons land graag te zien”, schreef de president op Twitter. “Ze zouden hun verontschuldigingen moeten aanbieden aan Amerika (en Israël) voor de vreselijke (haatdragende) dingen die ze gezegd hebben. Ze maken de Democratische partij kapot, maar ze zijn zwak en onzeker en zullen nooit onze grote natie kapot kunnen maken.”

De vier vrouwen – die zich al lieten opmerken door hun kritiek aan het adres van Trump maar ook van hun eigen partij – zijn voor alle duidelijkheid Amerikaanse burgers. Drie van hen – Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib – werden ook in de VS geboren. Ilhan Omar kwam als kind het land binnen vanuit Somalië, maar is intussen genaturaliseerd. Tlaib en Omar zijn ook uitgesproken critici van de Israëlische regering.


Democratisch parlementslid Elijah Cummings – die de belangrijkste onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden voorzit: de toezichtcommissie – liet al zijn afkeer blijken over de uitspraken van Trump en zei dat hij er niet aan twijfelde dat de president “een racist” was. “Als je het niet eens bent met de president, ben je opeens een slechterik”, klonk het. “Onze loyauteit ligt echter niet bij de president, maar bij de Amerikaanse grondwet en het Amerikaanse volk.” (lees hieronder verder)

2 Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley.
AP Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley.

Trump stak vorig weekend het vuur aan de lont door de 4 vrouwen over de hekel te halen op Twitter en later ook nog eens tijdens een verkiezingsrally in North Carolina. Vooral Omar was kop van jut. Het publiek scandeerde verscheidene keren “send her back” (stuur haar terug) en Trump liet het begaan.

Warm en koud

De dagen daarop blies hij warm en koud over wat er gebeurd was. Na kritiek uit zijn eigen partij zei hij dat hij zich er niet helemaal goed bij voelde, maar vrijdag noemde hij zijn publiek in North Carolina “ongelofelijke patriotten”. Ook bij de Democraten klonk forse kritiek, onder meer bij Hillary Clinton, maar ook bij presidentskandidaten zoals Kamala Harris - die de uitspraken “verachtelijk, laf, xenofoob en racistisch” noemde - en Cory Booker, die Trump “erger dan een racist” noemde.

Ook Omar liet het niet passeren: “Ik ben waar ik thuishoor”, reageerde ze. “In het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden.” Ze noemde de uitlatingen van Trump een “fascistische ideologie”.

60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • walter Bogaerts

    Deze vier vrouwen zorgen er voor dat Trump met de vingers in de neus, de volgende president word.

  • dirk marcus

    Feit is dat deze dames Amerikaans staatsburger zijn EN verkozen congresleden.Ze hebben volgens de grondwet alle recht vrijelijk hun mening te uiten,of je het nu met hen eens bent of niet.Dat is democratie.Maar Trump ziet dat niet zo,iedereen die het waagt kritiek te geven op hem of zijn beleid is "een vijand van het volk" en "On-Amerikaans" Alleen zijn eigen volgelingen zijn "real americans".Dat begint wel gevaarlijk naar fascisme te rieken....

Lees meer