AP

Trump heft sancties tegen Turkije op

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de sancties tegen Turkije opheffen. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. Volgens Trump heeft Turkije beloofd om het staakt-het-vuren dat momenteel van kracht is in Noord-Syrië permanent te maken en de gevechten te stoppen. 

“Ik heb het ministerie van Financiën de opdracht gegeven alle sancties op te heffen die op 14 oktober waren opgelegd in reactie op de eerste offensieve stappen van Turkije tegen de Koerden”, zei de Amerikaanse president tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Trump vertelde ook dat hij een klein aantal Amerikaanse troepen in de regio wil houden waar de Verenigde Staten olie hebben en dat hij later zal beslissen wat er met die olie zal gebeuren. Hij nodigde ook andere landen uit om bij te springen en het conflict tussen Turkije en Syrië te helpen oplossen.

IS-strijders opgesloten

Trump zei verder dat hij gesproken had met generaal Mazloum Abdi, de bevelhebber van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die hem vertelde dat de IS-strijders “achter slot en grendel” zitten. Er zouden een aantal strijders ontsnapt zijn, “maar de meeste zitten intussen weer in de cel.” Trump sprak daarmee Jim Jeffrey tegen, de Amerikaanse speciale gezant voor Syrië en de coalitie tegen IS. Jeffrey zei eerder in het Huis van Afgevaardigden niet te weten waar die ontsnapte IS-gevangenen zijn. Sinds het begin van het Turkse offensief zijn meer dan 100 IS-aanhangers gevlucht uit gevangenissen in het noorden van Syrië.

Trump zei ook dat hij Turkije eraan zou houden dat het de Koerden zou helpen met het gevangen houden van de IS-strijdkrachten. 
“Als Turkije zich niet aan de afspraken houdt, zullen we nieuwe sancties invoeren, onder meer taksen op staal en andere producten”, klonk het.

“Levens van vele Koerden gered”

Volgens Trump was generaal Abdi “dankbaar” voor het engagement van de Verenigde Staten. “We hebben de levens van vele, vele Koerden gered”, aldus Trump. “De aankondiging van vandaag valideert onze handelswijze”, aldus nog Trump. “Nu zeggen de mensen: wow, wat een fantastisch resultaat.”

De VS leverden naar de woorden van Trump “een grote dienst” aan de strijdende partijen in het gebied. “We hebben goed werk geleverd voor hen allemaal en nu zijn we weg”, zei hij nog. “Laat iemand anders vechten over dit met bloed bevlekte zand.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Veel stelden die toch al niet voor. De handel tussen Turkije en de VS is niet zo groot. De EU had sancties kunnen opleggen die pijn deden. Maar die zouden nog eerder Erdogan zijn hielen likken.

  • Gerard Braeckmans

    Zo, de cirkel is rond.

Lees meer