4 President Donald Trump tijdens zijn toespraak in het Benedict College op vrijdag.
AP President Donald Trump tijdens zijn toespraak in het Benedict College op vrijdag.

Trump hield toespraak op hogeschool, maar studenten moesten in hun kamer blijven

De Amerikaanse president Donald Trump gaf vrijdag een toespraak in het Benedict College in South Carolina, waar hij een prijs in ontvangst nam voor zijn betrokkenheid bij de First Step Act, een wet die duizenden niet-gewelddadige gedetineerden de kans geeft om vervroegd vrij te komen. De studenten van de hogeschool werden echter verplicht om op hun kamer te blijven, op een handvol studenten na. 

Tijdens de periode van rassenscheiding was Benedict College een school voor zwarte Amerikanen en ook vandaag is het merendeel van de 2100 studenten die er schoollopen zwart.

Meer dan 200 mensen woonden vrijdag Trumps toespraak op het Benedict College bij. Slechts zeven genodigden waren echter studenten van de school. De meeste stoelen werden ingenomen door leden van de Trump-administratie en aanhangers van Trump.

De studenten werd gevraagd om tijdens Trumps aanwezigheid in hun kamers te blijven. Lessen werden geannuleerd en de studenten kregen lunch in de woningen waarin ze verblijven. 

Veiligheidsmaatregelen

“Dit had een opportuniteit moeten zijn voor een grote groep studenten om dit evenement bij te wonen”, vertelde woordvoerder Kymm Hunter van Benedict College aan CNN. De directeur van de school had gevraagd dat meer studenten de toespraak zouden kunnen bijwonen, maar het Witte Huis liet dat niet toe, aldus Hunter, verwijzend naar veiligheidsmaatregelen.

“Oneerlijk”

Trumps bezoek aan de school volgde op zijn mededeling deze week waarin hij de afzettingsprocedure tegen hem vergeleek met “lynching”. Tijdens zijn toespraak aan Benedict College over de hervorming van het strafrecht vergeleek Trump zijn “eigen ervaring” met een oneerlijke behandeling, aangezien hij nu geconfronteerd wordt met “een onderzoek op zoek naar een misdaad”. “Als dit een Democraat zou zijn, dan zouden ze dit nooit toelaten”, aldus Trump.

Tientallen betogers verzamelden zich buiten aan het gebouw waar de karavaan met Trumps limousine vrijdag toekwam. Het hoofd van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) van South Carolina - de voornaamste Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging - veroordeelde Trumps uitspraken in een verklaring.

4 Confrontaties tussen voor- en tegenstanders van president Trump voor het Benedict College in South Carolina.
REUTERS Confrontaties tussen voor- en tegenstanders van president Trump voor het Benedict College in South Carolina.
4 Sarah Maitland, een vrouw uit het Trump-kamp, in discussie met Shawn Torres, een voormalige student van Benedict College.
REUTERS Sarah Maitland, een vrouw uit het Trump-kamp, in discussie met Shawn Torres, een voormalige student van Benedict College.
4 Clash tussen betogers en aanhangers van Trump voor het Benedict College.
REUTERS Clash tussen betogers en aanhangers van Trump voor het Benedict College.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christophe Moser

    Dat velen ginder niet willen geloven wat er zich nochtans recht onder hun neus afspeelt is 'mind blowing'. Trump's brain wash & propagandamolen draait dan ook op volle toeren.

  • Diane Bernaerts

    Waarschijnlijk bang dat die studenten niet enthousiast genoeg zouden zijn of kritische vragen zouden durven stellen?

Lees meer