Photo News

Trump laat “staatsburger”-vraag vallen

De Amerikaanse president Donald Trump ziet af van de omstreden ‘staatsburger’-vraag bij de komende volkstelling in 2020. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt in een persconferentie, nadat Amerikaanse functionarissen het al hadden laten doorschemeren. Hij laat het plan vallen, omdat hij denkt dat mogelijke rechtszaken tegen de vraag de zaak hadden kunnen vertragen.

De omstreden vraag of iemand staatsburger is van de Verenigde Staten moet duidelijk maken of iemand legaal op Amerikaanse bodem verblijft. Trump wilde die vraag aan de volkstelling toevoegen, maar laat die vraag vallen. Hij wil echter nog steeds dat bekend wordt hoeveel illegalen in de VS verblijven.  “Er was een tijd dat je trots kon verklaren dat je een burger was. Extreemlinkse Democraten zijn vastberaden om het aantal illegale vreemdelingen verborgen te houden”, aldus de president.

In de VS wordt elke tien jaar een volkstelling gehouden. De resultaten worden gebruikt om onder meer de verdeling van de zetels in het Congres te bepalen. Tegenstanders vrezen dat de vraag rond staatsburgerschap discriminerend is en gebruikt zal worden om gemarginaliseerde groepen te benadelen.

Overheidsinstellingen moeten nu documenten overmaken

Trump heeft gezegd dat hij een decreet gaat ondertekenen waarin staat dat alle overheidsinstanties en agentschappen documenten van staatsburgers en niet-staatsburgers zo snel mogelijk aan het ministerie van Economische Zaken moeten overhandigen. Hij denkt dat deze maatregel ervoor gaat zorgen dat in 2020 bekend is hoeveel mensen staatsburger zijn, hoeveel niet en hoeveel illegalen er in de VS wonen.

De VS kennen geen burgerlijke stand zoals in ons land. Bij verkiezingen dienen kiesgerechtigden zich bijvoorbeeld zelf te melden.

Grootschalige actie tegen illegalen

Amerikaanse media melden vandaag ook dat zondag in zeker tien steden grote acties om illegalen aan te houden en het land uit te zetten, worden gehouden. De verantwoordelijke immigratiedienst ICE (Immigration and Customs Enforcement) zou met de acties duizenden familieleden van illegalen die al een bevel hebben gehad het land uit te gaan op willen pakken. Naar schatting zijn er een miljoen mensen in de VS die een bevel hebben gekregen het grondgebied te verlaten.

President Trump heeft de razzia’s eerder aangekondigd, maar toen werden ze op de valreep niet uitgevoerd. Een woordvoerder van de ICE wilde geen plannen van de organisatie onthullen en zei enkel “dat ICE zich bezighoudt met het verwijderen van illegaal aanwezige buitenlanders die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, de openbare orde of de veiligheid aan de grens”.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van Limbergen

    De vraag is of hij ook rijke illegalen gaat aanpakken? Dan verkast eenn bron van inkomen!

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Trump kondigde aan dat hij onmiddellijk een uitvoerend bevel uitvaardigde, om een correcte telling van illegalen en burgers in de Amerika te krijgen. Ze tellen elk huis, ze drukken aan deurbellen, ze praten met elk persoon. Hoeveel toiletten hebben ze? Hoeveel slaapkamers zijn er? Hoeveel bedden? Van wat materiaal is je dak gemaakt? Het enige dat we niet kunnen vragen, ben je een staatsburger van de Verenigde Staten. Is dit niet het gekste ding, wat je ooit hebt mee gemaakt?

Lees meer