President Donald Trump, vice-president Mike Pence en minister van Defensie Mark Esper met de vlag van het US Space Command.
AP President Donald Trump, vice-president Mike Pence en minister van Defensie Mark Esper met de vlag van het US Space Command.

Trump lanceert ruimtecommando

President Donald Trump heeft donderdag het Amerikaanse Space Command gelanceerd, een nieuwe divisie binnen het ministerie van Defensie dat zal instaan voor alle nationale veiligheidsoperaties in de ruimte. Het US Space Command (SPACECOM) mag niet worden verward met het ruimteleger dat Trump zo graag wil oprichten, maar waarvoor de goedkeuring van het Congres vereist is.

Trump zelf ziet het ruimtecommando naar eigen zeggen als een voorloper van dat ruimteleger en in een verklaring van het Witte Huis wordt het Space Command "een cruciale stap" genoemd in het streven naar deze zesde entiteit binnen de Amerikaanse strijdkrachten. 

"SPACECOM zal de vitale belangen van Amerika in de ruimte verdedigen, dapper agressie afschrikken en Amerika's rivalen ver achter zich laten", aldus Trump, die de ruimte omschrijft als een domein van krijgsvoering.

Het Space Command zal worden geleid door generaal John Raymond, huidig commandant van het Air Force Space Command, een divisie van de Amerikaanse luchtmacht die toeziet op ruimtezaken.

"Net zoals we land, lucht, zee en de cyberspace hebben erkend als strijddomeinen zullen we nu ook de ruimte behandelen als een aparte regio onder toezicht van een nieuw en verenigd geografisch commando", besloot Trump. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MICHELINE GEVERS

    Geld (schulden) genoeg voor militaire zaken, maar geen geld voor een sociaal stelsel.

  • Marie Vanakker

    Goed zo , laat de "beste president ooit" zich wat bezig houden met E.T ,dan laat hij de mensen misschien met rust .

Lees meer