REUTERS

Trump maant gouverneurs aan om hardhandig op te treden: “Anders zien jullie eruit als een stelletje idioten”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gouverneurs aangemaand om de demonstranten in de VS hard aan te pakken. “Jullie moeten domineren”, zei hij tijdens een teleconferentie waarvan de New York Times een audiofragment in handen kreeg. “Anders zullen ze jullie overrompelen en zien jullie eruit als een stelletje idioten.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump toonde zich tijdens de telefonische vergadering voorstander van een sterke arm der wet: “Je moet mensen arresteren en hen berechten met lange gevangenisstraffen.” Op die manier maande hij zijn gouverneurs aan om zich “dominanter” op te stellen jegens de demonstranten of “terroristen”, zoals hij ze zelf noemde. “Als je niet domineert, verspil je je tijd, zullen ze je overrompelen en zien jullie eruit als een stelletje idioten.” De president stelde nog dat links-radicalen verantwoordelijk zijn voor het geweld in Amerika. Hij zei ook dat dergelijk geweld al eerder is voorgekomen. “En het heeft alleen kans op succes als je zwak bent. De meesten van jullie zijn ook zwak.”

Trump sprak ook over de situatie in Washington, waar het eerder onrustig was bij het Witte Huis. “We gaan er duizenden mensen bijhalen. We gaan héél, héél hard optreden.”

In heel de VS zijn demonstraties aan de gang nadat George Floyd (46) een week geleden in Minneapolis stierf door politiegeweld. Agent Derek Chauvin (44) had met zijn knie minutenlang op de nek van Floyd geleund. Alles bij elkaar duurde dat 8 minuten en 46 seconden. De laatste 3 minuten was Floyd al gestopt met ademen. Floyd had Chauvin al meerdere keren laten weten geen lucht te krijgen.

Lees ook: 

Onze correspondente Greet De Keyser ziet grote problemen in de VS: “Dit protest is echt terecht”

Expert in politiek geweld voorspelt nog erger in de VS: “Er zijn mensen aan het werk die op een burgeroorlog hopen”

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Het opperhoofd heeft gesproken. Ondertussen ontzet hij hardhandig een kerk waar vreedzaam protest gevoerd wordt met het inzetten van de federale politie. Met welk doel? Een fotoshoot. Pracht van een iconisch beeld. Overal brandjes in de VS en corona zal ongetwijfeld terug pieken door de rellen, maar hun president wil dat iedereen denkt dat alles tip top in orde is. Keeping up appearances, alles voor de schone schijn, 1e klas tv-president.

  • Gino Denil

    Ze hebben dat al eens gedaan. Een heel zwaar bewapend leger ingezet tegen een volk. In Vietnam. Maar als een volk zich tegen je keert blijkt dat niet voldoende te zijn. De Fransen hadden het daarvoor ook al ondervonden in Vietnam. De Russen later nog eens in Afghanistan. Wil Trump die experimenten nog eens herhalen in eigen land.

Lees meer