REUTERS

Trump mag van Hooggerechtshof nu toch zijn muur bouwen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Het Hof heeft ingestemd met het verzoek om 2,5 miljard dollar (2,25 miljard euro) uit het Defensiebudget aan te wenden voor de bouw van de muur op de grens met Mexico.

Het hof, dat een conservatieve meerderheid heeft, stemde met 5-4 nipt voor het verzoek van Trump en deed daarmee een eerdere uitspraak van een federale rechter in Californië teniet. Die oordeelde eerder dat het schuiven met overheidsbudgetten onwettig is.

Zoals verwacht reageerde Trump euforisch na de uitspraak. “Wow! Grote OVERWINNING voor de muur’’, zo twitterde hij.

De bouw van de muur stuit op fel verzet van de Democraten en de Mexicaanse regering. Trump heeft het Congres al meermalen verzocht om miljarden voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar daarvoor kreeg hij nooit een meerderheid. 

In januari van dit jaar leidde de weigering van de Democraten om de muur te financieren nog tot een complete stillegging van de federale administratie. 

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Haro, broeva. De muur komt er, althans een stukje want 2,5 miljard is ontoereikend. Of dit een efficiënte oplossing zal zijn voor de inperking van mensen-/drugsverkeer moet nog blijken. Ik geloof er niet.in, het is louter een symbolisch dossier. Kan dit met terugwerkende kracht verhaald worden op de Trump foundation, indien dit een nutteloze geldput blijkt te zijn?

  • guido Bervoets

    En dan had Trump nog het lef om op een persconferentie mede te delen dat dit een overwinning van de Amerikaanse rechtsstaat is. Die man kent geen enkel schaamtegevoel.

Lees meer