2
Photo News

Trump: "Miljoenen migranten worden het land uitgezet”

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week "miljoenen" mensen zonder wettig verblijf uit het land zetten. Dat heeft president Donald Trump maandag (lokale tijd) aangekondigd op Twitter. De immigratiedienst ICE zal de immigranten "even snel weer wegsturen als dat ze binnen zijn gekomen", zo zegt Trump.

In de VS leven naar schatting elf miljoen mensen mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. De meesten van hen zijn afkomstig uit Latijns-Amerika. Trump heeft van de aanpak van de illegale immigratie een prioriteit gemaakt. Zo wordt er druk uitgeoefend op Mexico om mensen uit vooral Honduras, Guatemala en El Salvador nog voor de Amerikaanse grens tegen te houden.

Trump, die er onlangs nog mee dreigde hogere invoerrechten op te leggen aan Mexico als het de migranten niet zou stoppen, was deze keer vol lof over zijn zuiderbuur. Hij beklemtoonde in zijn tweet dat de Mexicaanse regering "goed werk" heeft verricht door de migranten tegen te houden.

De president kondigt voorts aan dat Guatemala binnenkort een ‘Safe-Third Agreement’ zal ondertekenen. Daardoor zouden migranten die het grondgebied van Guatemala betreden, verplicht worden om daar asiel aan te vragen, in plaats van in de VS. “De enigen die niets doen zijn de Democraten in het Congres", zo zegt Trump tot slot nog in een uithaal naar de oppositie. "Zij moeten de achterpoortjes sluiten en het recht op asiel regelen. Dan zal de grenscrisis snel eindigen.”

De mededeling van Trump komt kort voordat hij vandaag in de staat Florida zijn campagne aftrapt voor de  presidentsverkiezingen van 2020.

2 Een migrant wordt vanuit Mesa in Arizona geboeid het vliegtuig naar Honduras opgestuurd. Foto uit 2013.
Getty Images Een migrant wordt vanuit Mesa in Arizona geboeid het vliegtuig naar Honduras opgestuurd. Foto uit 2013.

81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    Trump is geniaal, spijtig heeft Europa zo geen Sterke Man !

  • Gino Denil

    Perfect in orde. Dat is dan 10% van de gezinnen die 79% van de rijkdom in het land hebben. En de onderste 60% het moet doen met 2,4%. 40 miljoen Amerikanen die in bittere armoede leven. Van de 35 landen in de OESO het land waar de mensen het minst gezond zijn en het minst lang leven. Meer dan honderd doden per dag door vuurwapens. Er zijn verschillend visies mogelijk over de perfecte samenleving, Jonathan Wouters. Maar ik verkies toch meer onze West-Europese opvattingen daar over.

Lees meer