4
REUTERS

Trump noemt Johnson “juiste man” voor brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn eerste persoonlijke ontmoeting gehad met de Amerikaanse president Donald Trump. Trump liet weten achter hem te staan en noemde hem ''de juiste man'' om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te loodsen. “Ik zeg dat al een lange tijd”, voegde hij eraan toe. Johnson heeft van zijn kant de president duidelijk gemaakt dat zijn land liever “handelsvrede” ziet dan een handelsoorlog.

Donald Trump sprak de Britse premier over “een zeer grote handelsovereenkomst, groter dan ooit, die snel zal worden gerealiseerd”. De president verwees met een sneer naar de EU: “Er zal geen anker meer aan hun enkel hangen”.

“Ik feliciteer de president met al wat de Amerikaanse economie bereikt. Het is geweldig om dat te zien”, verklaarde Johnson op zijn beurt. Trump en Johnson lijken het er ook over eens dat het Britse gezondsheidsstelsel NHS geen deel moet uitmaken van de overeenkomst.

4
EPA

Wel sprak Boris Johnson zijn bezorgdheid uit over de handelsspanningen tussen de VS en China. “Onze visie over de handelsoorlog is dat we eerder voorstander zijn van handelsvrede”, vervolgde de Britse eerste minister. “We houden niet van handelstarieven.”

De Amerikaanse president liet van zijn kant verstaan dat zijn bondgenoten de handelsoorlog lijken te “respecteren”. Niemand heeft gevraagd om het handelsconflict met China terug te schroeven, zo klonk het nog. De vraag van een journalist, die wilde weten of Trump geen bedenkingen had bij een escalerend handelsconflict met China, beantwoordde de Amerikaanse president kort met: “Ik heb overal bedenkingen bij”. 

4
EPA

De leider van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zaten voor het overige volledig op dezelfde golflengte. De twee ontmoetten elkaar tijdens een werkontbijt in de marge van de G7, de top van de grote geïndustrialiseerde landen, in de Franse badplaats Biarritz.

Trump kondigde tot slot nog aan “heel dicht” bij een groot handelsakkoord met Japan te staan.

4
Photo News

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bert Roodenburg

    Dumb and Dumber. En dat moeten leidende landen voorstellen!! En wij lijden maar......

  • Christophe Moser

    Johnson liet zich door Trump behandelen als een huisdier op die trap. Wat een vod ook zeg.

Lees meer