AP

Trump noemt moord op Saudische journalist “slechtste doofpotoperatie ooit”: “Hun concept was heel slecht”

Pompeo kondigt sancties aan: “Visa's verdachten ingetrokken en geweigerd”

De Amerikaanse president Donald Trump vindt de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi “de slechtste doofpotoperatie in de geschiedenis”. Dat heeft hij gezegd tegen de pers in het Witte Huis. 

“Hun concept was heel slecht”, aldus de president over de uitvoering van de moord door een groep Saudi’s. “Het was niet goed uitgevoerd en de doofpotoperatie was de slechtste in de geschiedenis van alle doofpotoperaties. Wie met dat idee is afgekomen, zit in de problemen, denk ik. En terecht.” 

Journalist Jamal Khashoggi is op 2 oktober vermoedelijk vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Hoewel Saudi-Arabië lange tijd heeft ontkend dat de man in het gebouw is omgekomen, hebben de autoriteiten enkele dagen geleden dan toch gezegd dat Khashoggi is gestorven “bij een gevecht in het consulaat”. 

Volgens de Turkse president Erdogan is daar echter niets van waar. Hij beweert dat Saudi-Arabië de moord op de journalist op voorhand had gepland. Tijdens een persconferentie eerder vandaag had hij het over een “politieke moord”. Volgens Trump was Erdogan echter te hard voor de Saudi’s. “Hij was redelijk hard tegenover Saudi-Arabië. Ik wil eerst bewijzen zien”, zegt Trump, die er nog aan toegevoegde dat Saudi-Arabië een goede bondgenoot van de VS is.

Sancties

Trump heeft ook nog eens herhaald dat hij niet van plan is om Saudi-Arabië sancties op te leggen door de grote wapendeal met het land stop te zetten. Momenteel verblijft de CIA-directrice in Turkije en Trump gaat op basis van haar rapport “snel beslissen hoe hij gaat reageren” op het schandaal. 

De Verenigde Staten hebben volgens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al een aantal verdachten voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi geïdentificeerd. Het gaat om mensen uit kringen van de geheime dienst, het koningshuis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere Saudische ministeries, klinkt het. “We nemen gepaste maatregelen tegen hen, waaronder het intrekken van hun visum of het weigeren van een visum”, zei Pompeo.

“Ontevreden”

Over hoeveel mensen het gaat en hun identiteit, maakte Pompeo niet bekend. De minister zegt ook dat wordt bekeken of er andere sancties kunnen opgelegd worden aan de daders. “Met deze sancties is het laatste over de zaak nog niet gezegd”, waarschuwt hij.

De minister benadrukt overigens net als Trump de sterke band met Saudi-Arabië. “Maar laten we duidelijk zijn: de Verenigde Staten tolereert een wrede daad zoals deze, om meneer Khashoggi het zwijgen op te leggen, niet. De president en ik zijn niet tevreden met deze situatie.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Apatride

    De VS zijn veel beter op gebied van doofpotoperaties....

  • Gerry Cle

    De moordenaars komen uit kringen van de geheime dienst, het koningshuis, het ministerie van buitenlandse zaken en andere Saudische ministeries. Geen enkele reden dus om de wapendeal met Saudie Arabië op te zeggen of enige economische sanctie in te voeren. Even goede vrienden met de opdrachtgevers voor de moord maar de uitvoerders mogen voorlopig Amerika niet meer binnen.

Lees meer