De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un tijdens hun eerste ontmoeting vorig jaar in Singapore.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un tijdens hun eerste ontmoeting vorig jaar in Singapore.

Trump: “Noord-Korea zonder kernwapens kan economische macht worden”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in een tweet gezegd dat Noord-Korea een van de “grote economische machten” van de wereld zou kunnen worden als het zijn nucleaire arsenaal zou opgeven. Woensdag vindt een tweede ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un plaats.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un reist momenteel met een gepantserde trein naar zijn tweede topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Die vindt woensdag plaats in Vietnam. Daar zouden beide leiders vooral de praktische kant van een denuclearisatie in Noord-Korea verder bespreken. Grote stappen voorwaarts worden er niet verwacht. Toch is Trump optimistisch.

In drie tweets aan de vooravond van zijn vertrek naar de top in hoofdstad Hanoi prees Trump China en Rusland voor het opleggen van sancties tegen Noord-Korea. Hij zei dat de Chinese president Xi Jinping “zeer behulpzaam” is geweest in het ondersteunen van gesprekken met Kim. “Het laatste wat China wil, zijn nucleaire wapens op grote schaal naast de deur.” Hij benadrukt in de tweet ook dat hij een “geweldige relatie met Kim” heeft.

“Kim realiseert zich, misschien beter dan wie ook, dat zonder kernwapens zijn land snel een van de grootste economische mogendheden ter wereld zou kunnen worden. Door zijn locatie en mensen (en hem) heeft het meer mogelijkheden voor snelle groei dan eender welk ander land!”, schreef Trump.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bart Vancoullie

    Dankzij Trump heeft NK gestopt met rakketten over Japan te schieten. Een beetje meer respect voor Trump zijn inspanning in plaats van hem belachelijk te maken zou niet misplaatst zijn.

  • Hector Van den Broek

    Enkele superrijken zoals in China en Rusland, de rest van de bevolking blijft in armoede en na zijn presidentschap weer een gebied om uit te zuigen door zijn bedrijven. Al wat Mr. Trump doet tijdens zijn presidentschap staat in functie van later als hij terug de big boss is van zijn bedrijven. Blijkbaar heeft iedereen oogkleppen.

Lees meer