2 Pro-democratie-demonstranten in Hong Kong houden hun uitgestoken hand op en symboliseren zo de vijf eisen van de beweging.
AP Pro-democratie-demonstranten in Hong Kong houden hun uitgestoken hand op en symboliseren zo de vijf eisen van de beweging.

Trump ondertekent wetten die betogers in Hongkong steunen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag twee wetsvoorstellen ondertekend die de betogers in Hongkong steunen. Hij doet dat "uit respect voor president Xi, China en de bevolking van Hongkong", verklaarde hij in een statement. De wetgeving werd vorige week al aangenomen door het Amerikaanse congres.

De voorstellen "worden tot wet verheven in de hoop dat de leiders en vertegenwoordigers van China en Hongkong erin slagen om op een vriendschappelijke manier tot een oplossing te komen voor hun verschillen, wat kan leiden tot langdurige vrede en voorspoed voor iedereen", aldus Trump.

De wet voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren "die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden" in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van Peking om zijn speciale status voor handel met de Verenigde Staten te behouden. De tweede wet verbiedt de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong. 

China dreigt met “vergeldingsacties”

De regering in Hongkong heeft intussen laten weten de door Trump goedgekeurde wetsvoorstellen te betreuren. Ze beschuldigt Washington ervan zich te mengen met interne aangelegenheden. Volgens de autoriteiten wordt zo door de VS “een verkeerde boodschap” gegeven aan de manifestanten. Ook China is niet te spreken over die beslissing en dreigde al met “vergeldingsacties”.

China had Trump eerder al opgeroepen om zijn veto in te zetten en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had de Amerikaanse ambassadeur Terry Branstad ook al op het matje geroepen. Volgens de Chinese autoriteiten is de wet een inmenging in de interne zaken van China en worden de gewelddaden van de betogers genegeerd. De demarche komt er op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen.

Vijf eisen

De demonstranten blijven intussen bij hun vijf eisen: het volledig intrekken van de uitleveringswet waar de rellen om begonnen, het niet bestempelen van de demonstraties als ‘rellen’, de vrijlating en het ontslag van alle rechtsvervolging van alle gearresteerde demonstranten, het instellen van een onafhankelijke commissie naar het politiegeweld en tot slot het ontslag van regeringsleider Carrie Lam en de invoering van het algemeen kiesrecht voor de wetgevende raad en regeringsleider.

2 De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Yeah right dat dit voor de goede orde is en om de bevolking in Hong Kong een hart onder de riem te steken. Hij ziet een kans om China onder druk te zetten en zal deze wetten even snel terugtrekken als hij zijn zin krijgt. Ik keur evenmin goed wat in Hong King gebeurd momenteel.

  • Kees Huls

    Het was al lang duidelijk dat Trump het "verdeel en heers" principe aanhangt. Maar is ook de enige mogelijkheid voor een land dat een enorme afstand in in ontwikkeling heeft opgelopen. (Met uitzondering van de wapenindustrie)

Lees meer