De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.

Trump over illegale immigranten: "Dit zijn geen mensen, dit zijn dieren"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een vergadering in het Witte Huis hard uitgehaald naar illegale immigranten. "Dit zijn geen mensen, dit zijn dieren", zei Trump tijdens een discussie over de immigratiewetgeving. Maar wat bedoelde hij juist?

Een beetje later in zijn betoog had de president het over bendeleden van de criminele 'MS-13 gang'.  Maar of hij met zijn uitspraak 'dit zijn dieren' naar hen verwees, is niet duidelijk. Trump deed alleszins geen moeite om zijn woorden te verduidelijken. Hij deed de uitspraak tijdens een rondetafelgesprek over de Amerikaanse immigratiewetgeving en meer specifiek naar aanleiding van een incident in Oakland. Daar had burgemeester Libby Schaaf zijn bewoners op voorhand geïnformeerd over een actie om illegale immigranten op te sporen. Daardoor waren vele illegalen gevlucht nog voor de agenten aan hun actie begonnen. "Veel mensen komen het land binnen, of proberen binnen te komen, maar we stoppen ook veel van hen", zei Trump. "Je zou niet geloven hoe slecht deze mensen zijn. Dit zijn geen mensen, dit zijn dieren, en we zetten ze het land uit in een tempo en hoeveelheid zoals nooit eerder is gebeurd."

Net als bij bijeenkomsten met zijn adviseurs in het Witte Huis, gebruikte Trump de discussie om de immigratiewetgeving van de VS neer te halen. Hij noemde ze "een van de domste immigratiewetten ter wereld" en spoorde zijn regering aan "veel beter te doen" in het buiten houden van ongewenste mensen en internationale bendes. Hij beloofde het probleem te zullen aanpakken.

Mexico: klacht indienen

De Mexicaanse overheid kreeg lucht van Trumps weinig subtiele omschrijving en zal een klacht indienen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "President Trump verwees naar sommige immigranten als beesten, niet als mensen. Misschien had hij criminele bendes in gedachten, ik weet het niet", reageerde de minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray donderdag aan de lokale zender Televisa. "In de ogen van de Mexicaanse overheid is dit totaal onaanvaardbaar en we gaan vandaag formeel communiceren met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken."

"Uit de context"

Volgens Trump werden zijn woorden echter uit de context gerukt. Hij had het enkel over criminele bendes, zegt hij. "Ik verwees naar de MS-13-bendes die binnenkomen", vertelde hij donderdag aan journalisten. "Als je een beetje verder op de tape kijkt, dan zal je dat zien."

De Mexicaanse overheid is echter niet tevreden met die reactie en schaart zich achter de uitspraken van minister Videgaray.

MS-13, ook gekend als Mara Salvatrucha, werd in de jaren 1980 opgericht in Los Angeles en is uitgegroeid tot een internationale misdaadorganisatie die gerund wordt vanuit El Salvador en wereldwijd 30.000 leden telt. 10.000 leden wonen in de VS, zegt het VS-ministerie van Justitie.

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dany coomans

    dit klinkt zeker fout, maar dat er ook "dieren" tussen zitten is een feit. kwestie van goed te kontroleren wie er binnen komt, dat doet toch iedereen bij zich thuis, waarom dan niet in onze samenleving!

  • Marc Verschaeren

    Hij heeft wel gelijk , ik heb het mogen aanschouwen op Kos en moet zeggen veel menselijkheid was er niet te bespeuren ! . Het spijtige is dat het moeilijk aan te nemen is en de mensen liever een leugen horen .

Lees meer