3 President Donald Trump (rechts), naast Israëlisch premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis vandaag.
AP President Donald Trump (rechts), naast Israëlisch premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis vandaag.

Trump pleit voor Palestijnse staat met hoofdstad in Oost-Jeruzalem

Amerikaans president Donald Trump heeft deze avond voorgesteld om een Palestijnse staat te stichten met de hoofdstad in Oost-Jeruzalem. Trumps ‘vredesdeal voor het Midden-Oosten’ houdt ook in dat de VS Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever erkennen. De Verenigde Naties houden zich aan de VN-resoluties en de bilaterale akkoorden over de oprichting van twee staten, Israël en Palestina, “die zij aan zij in vrede en veiligheid leven in de grenzen erkend op basis van de lijnen bepaald in 1967", verklaarde de VN-woordvoerder Stéphane Dujarric later op de dag. De Europese Unie heeft vandaag herhaald sterk geëngageerd te zijn voor “een onderhandelde en levensvatbare tweestatenoplossing”.

In ruil voor die erkenning moet Israël zich wel engageren om nieuwe nederzettingsactiviteiten vier jaar lang op te schorten, terwijl er onderhandeld wordt over een Palestijnse staat. Trump rekent erop dat de Palestijnen stappen zullen zetten naar zelfbestuur.

Hij hoopt met zijn plan een doorbraak te bereiken in het tientallen jaren aanslepende conflict tussen Palestina en Israël. “Vandaag heeft Israël een reuzenstap richting vrede gezet”, zei Trump vandaag aan de zijde van de Israëlische premier Netanyahu in het Witte Huis over de “historische doorbraak met de Palestijnen”.

Kaart

Trump beklemtoonde dat Jeruzalem ook de hoofdstad van de Palestijnse staat kan worden, maar in het voorstel is te lezen dat die hoofdstad ver buiten het stadscentrum moet komen. Er zou wel een “speciale toeristenzone” komen in die nieuwe hoofdstad, om toeristen te lokken met “faciliteiten van wereldklasse”.

Op Trumps kaart is verder nog te zien dat de Palestijnen de controle hebben over sommige gebieden op de Westelijke Jordaanoever, maar dat die gebieden volledig omringd zullen zijn door Israël. De Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zouden onder Israël moeten vallen, net als de hele vallei van de Jordaan.

Twee stukken van de Negevwoestijn, ten zuiden van de Gazastrook, zouden in ruil onder Palestijnse controle vallen. Die stukken zijn met elkaar, en met de Gazastrook verbonden.

“Meest gedetailleerde voorstel ooit”

Het plan-Trump omvat tachtig bladzijden en is volgens de president “het meest gedetailleerde voorstel ooit gemaakt”. “Mijn visie presenteert een win-winmogelijkheid voor beide partijen, een realistische oplossing van twee staten die het risico van een Palestijnse staat voor de Israëlische veiligheid wegneemt”, zei het Amerikaanse staatshoofd op een persconferentie in het Witte Huis.

De “toekomstige Palestijnse staat” zal slechts het leven zien mits meerdere voorwaarden, waaronder een “duidelijk afwijzen van terrorisme”, aldus Trump. “Jeruzalem blijft de ondeelbare hoofdstad van Israël”, beklemtoonde hij. Hij verzekerde dat er “in Oost-Jeruzalem een Palestijnse hoofdstad” kan zijn en waarin de Verenigde Staten eventueel een ambassade zouden openen.

3 "Jeruzalem blijft de ondeelbare hoofdstad van Israël", aldus Trump.
EPA "Jeruzalem blijft de ondeelbare hoofdstad van Israël", aldus Trump.

De VS zijn overigens ook bereid de “Israëlische soevereiniteit over de bezette gebieden te erkennen”, maar de omvang hiervan verduidelijkte Trump niet. Waar Palestina precies komt te liggen, is onduidelijk. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump.

“Historische dag”

Hoewel Netanyahu het plan “een basis voor onderhandelingen” noemt, valt nog te bezien hoe hij één en ander aanvaardbaar kan maken voor de rechtse stemmen in zijn land. Netanyahu noemde de voorstelling van het plan-Trump voor het Midden-Oosten “een historische dag”. Het plan, dat vrede in de regio van het Midden-Oosten zou moeten brengen, zal Israël soevereiniteit geven over de Jordaanvallei, voegde Netanyahu eraan toe.

De Israëlische regeringsleider zei ook dat de Joodse staat “zijn wetten zal toepassen voor de Jordaanvallei” en alle andere Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanover die voor de VS als deel van Israël gelden. “Uw plan biedt de Palestijnen een pad naar een eigen staat”, zei Netanyahu nog tegen Trump, eraan toevoegend dat het hen “zelfs een lange tijd zal vergen om een begin te maken van dat pad”. De Palestijnen moeten Israël erkennen als een Joodse staat, zei Netanyahu.

“Bedrog”

De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als “bedrog”. Zij willen de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden terug. Dat is volgens hen de “tweestatenoplossing”. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat de VS zich weer achter dat beginsel scharen. Abbas heeft volgens anonieme bronnen in Ramallah daarom meerdere malen geweigerd om met Amerikaanse bemiddelaars of tussenpersonen over Trumps plannen te praten. In Gaza-Stad betoogden duizenden mensen eerder vandaag al tegen het vredesplan.

Het Amerikaanse vredesplan “zal naar de prullenmand van de geschiedenis” verwezen worden, zei Abbas vanavond tijdens een verklaring met de Palestijnse facties, waaronder ook de islamisten van Hamas. “Onze positie is niet veranderd”, zei Abbas. “Nadat we al die onzin gehoord hebben, zeggen we opnieuw ‘nee’ tegen de ‘deal van de eeuw’”, aldus de Palestijnse leider.

Ook de Palestijnse beweging Hamas, die aan de macht is in de Gazastrook, verwerpt het vredesplan. “Vandaag zeggen we dat we dit plan verwerpen. We aanvaarden geen substituut voor Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat”, zei Khalil al-Hayya, een kaderlid van de islamistische beweging.

3 Palestijns president Mahmoud Abbas
EPA Palestijns president Mahmoud Abbas

Hulp en investeringen in ruil

Indien de Palestijnen zijn plan goedkeuren, mogen ze massale hulp en investeringen van de VS en talrijke andere landen verwachten, beloofde Trump. De groei van de Palestijnse economie kan aldus bij instemming van het plan “verdubbelen of verdrievoudigen”, en er kunnen een miljoen nieuwe jobs ontstaan.

Trump heeft de landen met een moslimmeerderheid opgeroepen zijn plan te steunen. “Voor de moslimwereld is het tijd om de vergissing die zij in 1948 heeft gemaakt, recht te zetten”, zei hij, verwijzend naar de weigering om Israël te erkennen. “Amerika is bereid met alle partijen rondom onze visie te werken”, verzekerde de president.

Rusland heeft de Israëliërs en Palestijnen opgeroepen “rechtstreekse onderhandelingen” aan te vatten om een “compromis” te vinden dat voor beide partijen aanvaardbaar is. “We weten niet of het Amerikaanse voorstel wederzijds aanvaardbaar is of niet. We moeten de reacties van de partijen afwachten”, zei de viceminister van Buitenlandse Zaken, Mikhail Bogdanov, aan de Russische persbureaus. “Van belang is dat de Palestijnen en Arabieren hun mening geven”, aldus de viceminister, die eraan toevoegde dat Moskou het Amerikaanse plan zou “bestuderen”. 

Onmiddellijke annexatie

“Israël moet helemaal niet wachten” om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren, verduidelijkte de Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem, David Friedman, vandaag. Iets eerder op de dag stelde de Amerikaanse president Donald Trump, in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, het plan voor dat vrede moet brengen in het Midden-Oosten. 

Reactie VN en EU

“De Verenigde Naties blijven geëngageerd om de Palestijnen en de Israëliërs te helpen het conflict op te lossen op basis van VN-resoluties, het internationaal recht en bilaterale akkoorden”, zei woordvoerder Stéphane Dujarric vandaag.

Josep Borrell, Europees hoog vertegenwoordiger van buitenlands beleid, zei dat de EU de voorstellen zal bestuderen. Een oplossing moet volgens hem rekening houden met de “legitieme verlangens van zowel de Palestijnen als de Israëliërs, met respect voor alle relevante VN-resoluties en internationaal overeengekomen parameters.”

De EU zegt nog bereid te zijn te werken aan een hervatting van betekenisvolle onderhandelingen, om alle kwesties op te lossen en vrede te bewerkstelligen. De tweestatenoplossing is volgens de EU de enige realistische manier om het conflict te beëindigen, klinkt het nog.

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny braun

    De toespraak was geweldig. Ik stel voor dat je het op YouTube bekijkt. Het is echter tijd voor de palestinais om zich te verstoppen achter maskers en klachten ... Het is tijd om een ​​vredesaanbod te accepteren. De autoriteit van de Palestijnen heeft nooit een kans gemist om een ​​kans te missen. Ik hoop dat ze het deze keer niet meer missen. Houd er rekening mee dat er nooit een Palestijnse staat is geweest. Ze maken eigenlijk deel uit van Jordanië.

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Wanneer verdwijnt die gek eindelijk van het toneel van eigen makelij?! Hier is het duidelijk geworden dat hij een marionet van Netanjahu is. Dit 'vredesdeal' is een uitvloeisel van zijn verwarde logica [volgens hem zal Jeruzalem in zijn geheel de hoofdstad van Israël worden en het oosten daarvan die van de Palestijnen]. Dit is geen deal maar een derderangs komedie.

Lees meer