8 De Amerikaanse president Donald Trump houdt zijn State of the Union. Achter hem vicerpesident Mike Pence en Speaker of the House Nancy Pelosi.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump houdt zijn State of the Union. Achter hem vicerpesident Mike Pence en Speaker of the House Nancy Pelosi.

Trump roept op tot eenheid in State of the Union, maar: “Ik zal zorgen dat de muur gebouwd wordt!”

Trump kondigt ook nieuwe top met Kim-Jong Un aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag met een week vertraging zijn jaarlijkse State of the Union gegeven. Hij begon zijn toespraak met een boodschap van eenheid, maar bleef vasthouden aan de gecontesteerde grensmuur. Ook kondigde hij een nieuwe top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan, eind deze maand in Vietnam.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Ik sta hier om samen met jullie historische doorbraken te realiseren voor alle Amerikanen", zo sprak Trump de Congresleden toe. "De agenda die ik vanavond uiteen zal zetten, is geen Republikeinse of Democratische agenda. Het is de agenda van het Amerikaanse volk”, begon Trump zijn speech.

Trump riep vervolgens op tot samenwerking tussen beide partijen op het vlak van werk, handel, infrastructuur, gezondheidszorg, immigratie en buitenlandse beleid. "Samen kunnen we decennia van politieke patstelling doorbreken", aldus de president. “We moeten afzien van de politiek van haat, verzet en vergelding, en het grenzeloze potentieel van samenwerking, compromis en algemeen welzijn omarmen”, vervolgde Trump, die voor die woorden zelfs ostentatief applaus kreeg Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

8 Trump schudt Speaker of the House Nancy Pelosi de hand. Naast haar vicepresident Mike Pence.
REUTERS Trump schudt Speaker of the House Nancy Pelosi de hand. Naast haar vicepresident Mike Pence.

Daarna besteedde Trump aandacht aan de gunstige economische conjunctuur in de VS. “Er zijn nu meer mensen aan het werk dan ooit voorheen in geschiedenis van VS”, beklemtoonde hij, maar hij maakte wel meteen van de gelegenheid gebruik om impliciet kritiek te uiten op het onderzoek naar Russische inmenging tijdens zijn verkiezingscampagne. “Er vindt een economisch mirakel plaats in de VS. En het enige dat dit kan tegenhouden zijn dwaze oorlogen en ridicule, partijdige, onderzoeken”, verklaarde Trump, verwijzend naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. 

8 Trump bekritiseerde tijdens zijn State of the Union in bedekte termen het onderzoek naar Russische inmenging tijdens zijn verkiezingscampagne.
EPA Trump bekritiseerde tijdens zijn State of the Union in bedekte termen het onderzoek naar Russische inmenging tijdens zijn verkiezingscampagne.

Illegale migratie en grensmuur

Trump besteedde een groot deel van zijn State of the Union aan illegale immigratie en aan de fel gecontesteerde zuidelijke grensmuur. In zijn betoog voor de muur stelde Trump dat de criminaliteit was afgenomen in de regio’s aan de Amerikaans-Mexicaanse grens waar al grensbescherming is opgetrokken zoals bij San Diego en in El Paso. “Muren werken. Muren redden levens”, klonk het triomfantelijk. “De meeste mensen in deze zaal hebben al ooit gestemd vóór een muur, maar die kwam er nooit. Ik zal zorgen dat hij wordt gebouwd!”, klonk het vastbesloten.

Trump sprak wat illegale immigratie betreft over een “hardnekkige nationale crisis” aan de Amerikaanse zuidgrens. Hij wijdde ook lang uit over de nadelen van illegale immigratie, die volgens de president ten koste gaat van de werkende Amerikanen. Hij noemde illegale immigratie bovendien de belangrijkste oorzaak voor misdaden als moord en drugshandel en hekelde de mensenhandel die gepaard gaat met illegale migratie. “Het tolereren van illegale migratie is wreed en getuigt juist niet van compassie", klonk het ferm.

Tot slot riep Trump op tot het vinden van een compromis en waarschuwde dat het Congres nog maar tien dagen de tijd heeft om een nieuwe wetgeving voor de muur goed te keuren. De discussie over de bouw en de financiering van de muur leidde eerder al tot de langste ‘shutdown’ in de geschiedenis van de VS.

8 President Trump met achter hem vicepresident Mike Pence en Speaker of the House Nancy Pelosi.
AP President Trump met achter hem vicepresident Mike Pence en Speaker of the House Nancy Pelosi.

Verbale uitschuiver?

Opvallend genoeg kondigde Trump ook - wellicht in een verbale uitschuiver - aan dat hij wil dat mensen “in de grootste aantallen ooit ons land binnenkomen, maar ze moeten wel legaal het land binnenkomen.”

Verschillende journalisten die vooraf een uitdraai van de speech hadden gekregen, wezen er op Twitter al meteen op dat die “vreemde opmerking”, die in direct contrast met zijn beleid staat, niet in de originele toespraak stond, maar door een loslippige Trump ter plekke werd toegevoegd aan de tekst:

Nieuwe top met Kim Jong-un

Trump kondigde in zijn speech ook een concrete datum aan voor een tweede top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee zullen elkaar op 27 en 28 februari ontmoeten in Vietnam. Dat er een nieuwe ontmoeting tussen de twee staatshoofden zou komen, was eerder al bekendgemaakt. Maar het was nog niet geweten waar en wanneer die bijeenkomst precies zou plaatsvinden.

8 De Amerikaanse president Donald Trump houdt zijn State of the Union.
EPA De Amerikaanse president Donald Trump houdt zijn State of the Union.

De Amerikaanse president klopte zich tijdens zijn State of the Union ook op de borst voor zijn aanpak van de Koreaanse crisis. Hij wees erop dat in Noord-Korea al vijftien maanden geen raketlancering meer heeft plaatsgevonden. “Als ik niet verkozen was als president van de VS dan hadden we, in mijn opinie, nu in een grote oorlog met Noord-Korea gezeten”, pochte de president. 

Kim en Trump hebben elkaar in juni vorig jaar al een eerste keer ontmoet tijdens een historische top in Singapore, waar Kim zich middels een vaag document engageerde voor een volledige denuclearisatie.

“Tijd om onze dappere krijgers thuis een warm welkom te bieden”

Na de aankondiging van de nieuwe Korea-top sneed de president nog enkele andere heikele onderwerpen van het Amerikaans buitenlands beleid aan. Zo verdedigde hij zijn beslissing om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië en Afghanistan. “Het is tijd om onze dappere krijgers thuis een warm welkom te bieden”, verklaarde hij.

Trump pleitte verder voor vreedzame oplossingen voor het conflict. Hij bevestigde daarbij ook dat er momenteel “constructieve” vredesgesprekken gevoerd worden met de taliban. “Grootse landen voeren geen eindeloze oorlogen", klonk het.

“De VS zullen nooit een socialistisch land worden”

In verband met de handelsbetrekking met China, liet Trump dan weer verstaan dat “de diefstal van jobs en rijkdom is beëindigd”. Hij wees daarbij met een een beschuldigende vinger naar de vorige Amerikaanse regering, “die dit heeft toegelaten”.

Ook de crisis in Venezuela kwam aan bod. “We staan achter de Venezolanen in hun nobele zoektocht naar vrijheid. En we veroordelen de brutaliteit van het Maduro-regime”, zo klonk het. Daarna maakte Trump een bruggetje naar de situatie in eigen land en beloofde dat “de Verenigde Staten nooit een socialistisch land zullen worden.”

Vaderlandsliefde en compliment aan vrouwen in Congres

De toespraak, die in totaal een uur en 23 minuten duurde, stond bol van vaderlandsliefde en bevatte op de bevestiging van de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un na weinig concreet nieuws. Trump leek vooral te willen benadrukken hoe goed het op economisch vlak gaat met de Verenigde Staten. Daarbij schuwde hij geen superlatieven en de president moest meermaals even stoppen met zijn toespraak omdat de aanwezigen in de zaal ‘U-S-A, U-S-A’ scandeerden.

8 Democratische vrouwelijke Congresleden juichen wanneer Trump erkent dat er nooit meer vrouwen dan nu in het Congres hebben gezeten. Ze zijn in het wit gekleed als eerbetoon aan de Amerikaanse suffragettes, die in het begin van de twintigste actie voerden voor vrouwenstemrecht, dat in 1919 werd ingevoerd.
REUTERS Democratische vrouwelijke Congresleden juichen wanneer Trump erkent dat er nooit meer vrouwen dan nu in het Congres hebben gezeten. Ze zijn in het wit gekleed als eerbetoon aan de Amerikaanse suffragettes, die in het begin van de twintigste actie voerden voor vrouwenstemrecht, dat in 1919 werd ingevoerd.

Dat was onder meer het geval bij de passage waarin Trump het grote aantal vrouwen prees dat momenteel “als gevolg van de bloeiende economie” deel uitmaakt van de Amerikaanse beroepsbevolking. 58% van de nieuwe banen zou door vrouwen worden ingevuld.

Trump sprak ook lovend over de vervrouwelijking van het Congres: momenteel zijn vrouwen goed voor bijna een kwart van het aantal federale parlementsleden.  “Er zijn nu meer vrouwen in het Congres dan ooit. That's great, congratulations", klonk het genereus, waarop een donderend applaus volgde, dat enthousiast werd aangevoerd door de machtigste vrouw in de zaal, Democratisch Speaker of the House Nancy Pelosi.

8 Nancy Pelosi reageert op Trumps compliment dat er nu “meer vrouwen dan ooit in het Congres zijn".
REUTERS Nancy Pelosi reageert op Trumps compliment dat er nu “meer vrouwen dan ooit in het Congres zijn".
8 Democratische vrouwelijke Congresleden juichen wanneer Trump erkent dat er nooit meer vrouwen dan nu in het Congres hebben gezeten.
AFP Democratische vrouwelijke Congresleden juichen wanneer Trump erkent dat er nooit meer vrouwen dan nu in het Congres hebben gezeten.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    eerst de haat aanwakkeren onder de burgers en nu roepen dat de burger zich moet verenigen.

  • Zulma Terrana

    De schrik zit er goed in . Onderzoeken tegen hem gaan zogezegd de economie verwoesten ?

Lees meer