7
AFP

Trump steeds woester om migrantenmars die richting VS trekt: “Ik sluit de grens met Mexico!”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er in een reeks Twitterberichten vandaag mee gedreigd de grens met Mexico te sluiten. Hij zegt daar desnoods militairen voor in te zetten.

Trump is al dagen woedend om een migrantenmars die in een grote stoet vanuit Centraal-Amerika richting de Verenigde Staten trekt, in de hoop daar een beter leven op te starten. De karavaan vertrok zaterdag uit de gewelddadige Hondurese stad San Pedro Sula. De groep is aangegroeid tot enkele duizenden mensen en trekt door het aangrenzende Guatemala noordwaarts richting Mexico en de VS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nu dreigt Trump de Amerikaanse zuidelijke grens met Mexico te sluiten “als Mexico niets doet aan de woeste aanval van migranten, inclusief veel criminelen die Mexico binnenkomen vanuit Guatemala, Honduras en El Salvador”. “Ik moet, in de meest krachtige bewoordingen, Mexico vragen een einde te maken aan deze aanval. Indien het daartoe niet in staat is dan zal ik een beroep doen op het Amerikaanse leger en ONZE ZUIDELIJKE GRENS SLUITEN”, tweette het Amerikaanse staatshoofd.

Trump zei dat de “aanval op ons land” (ook) “criminele elementen” en drugs inhoudt. Hij legde tevens een verband tussen de migratieproblemen en de Democratische oppositie. Trump lijkt van de migrantenkwestie een verkiezingsthema te willen maken bij de tussentijdse parlementsverkiezingen begin november. “Alle Democraten falen met hun zwakke wetgeving”, zei hij.

7 De migranten zijn de grens van Honduras met Guatemala overgestoken en trekken nu verder. De stoet neemt elke dag grotere proporties aan.
REUTERS De migranten zijn de grens van Honduras met Guatemala overgestoken en trekken nu verder. De stoet neemt elke dag grotere proporties aan.

Bezoek Mexico

Vrijdag brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een bezoek aan Mexico.

Dat land heeft intussen extra politiemensen opgesteld aan zijn zuidelijke grens met Guatemala. De groep migranten die vanuit Honduras te voet onderweg is, zou zo’n 1.500 tot 3.000 mensen tellen.

Eerst zei Mexico dat het deze mensen niet zal toelaten als ze niet over de nodige documenten beschikken. Maar politiechef Manelich Castilla gaf in een televisie-interview toe dat men de groep niet te hard wil aanpakken. Men wil vooral de openbare orde garanderen, klonk het. Mexico gaat ook de medewerking vragen van de VN-vluchtelingenorganisatie om een “humanitaire oplossing” te vinden voor de groep migranten.

Bij de karavaan die onderweg is vanuit Honduras, bevinden zich ook vrouwen en kinderen. De meesten zouden op de vlucht zijn voor het bendegeweld in hun land. Er is ook weinig werk en veel corruptie in Honduras. 

7
REUTERS
7
AFP
7
EPA
7
AFP
7
EPA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer