3 Het gebouw van het Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washington.
afp Het gebouw van het Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Trump stelt conservatieve opperrechters voor

Donald Trump, de gedoodverfde presidentskandidaat van de Republikeinse partij, heeft gisteren een lijst gepresenteerd van geschikte kandidaten voor het Amerikaans hooggerechtshof. Op de lijst staan elf namen van mensen die als opperrechter volgens Trump de plaats kunnen innemen van de onlangs overleden rechter Antonin Scalia.

Onder hen is een rechter die meteen moest lachen om de voordracht. Trump hoopt met de waaier aan conservatieve kandidaten sceptische Republikeinen gerust te stellen die twijfelen aan zijn conservatieve inborst en vrezen dat hij eenmaal in het Witte Huis een progressieve opperrechter zal benoemen. Sinds het overlijden van Scalia is zijn lege plek een strijdpunt tussen president Barack Obama en de Republikeinen in het Congres.

Gewoonlijk stelt een president een nieuwe rechter voor, politici stemmen daar vervolgens over. In maart stelde president Obama de gematigde Merrick Garland kandidaat voor de vacature. De keuze voor een opperrechter is een politieke benoeming - de negen rechters in het Hooggerechtshof worden voor het leven benoemd en hebben het laatste woord als er wetten getoetst moeten worden.

3 De door Obama voorgedragen kandidaat Merrick Garland.
AP De door Obama voorgedragen kandidaat Merrick Garland.

'Darth Trump'

Deze benoeming is uiterst beladen omdat het Hooggerechtshof sinds de vacature vier conservatieve en vier progressieve leden telt. Scalia was een uiterst conservatieve rechter. De Republikeinen hebben gezegd elk voorstel van Obama te zullen dwarsbomen en te willen wachten tot er een nieuwe president is gekozen.

Op de lijst staan acht mannen en drie vrouwen die op verschillende plekken in het land rechter zijn, waaronder bij hooggerechtshoven van staten. Ze zijn allemaal lid van een conservatieve juridische groep. Eén van hen, Don Willett, heeft Trump het afgelopen jaar op Twitter belachelijk gemaakt, onder meer als 'Darth Trump'. Gisteren moest hij giechelen toen hij hoorde dat hij op de shortlist van Trump staat, aldus Amerikaanse media.

Omstreden

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft de voorgedragen kandidaten direct belachelijk gemaakt. Ten eerste omdat het alleen blanke rechters zijn, ten tweede omdat er rechters tussen zitten die omstreden uitspraken hebben gedaan tegen onder meer abortus en homoseksualiteit.

Trumps lijst is een nieuw teken dat de kandidaat zijn aandacht heeft verlegd naar het verenigen van de Republikeinse Partij. Hij stelt sinds zijn laatste rivalen de strijd opgaven alles in het werk om zowel de conservatieve leden als de gevestigde orde van zijn partij voor zich te winnen.

3 De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.
afp De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Lees meer