Trump stelt migratieplan voor dat geschoolde migranten bevoordeelt, ligt meteen onder vuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak voor het Witte Huis zijn plan voor de hervorming van het Amerikaanse immigratiesysteem toegelicht. Hij pleit naar getrouwe gewoonte voor een sterkere grensbewaking en wil de overgang naar een systeem dat de voorkeur geeft aan jonge immigranten die Engels spreken, hoogopgeleid zijn en een jobaanbieding hebben in de VS. 

“Dit plan werd niet uitgewerkt door politici”, beklemtoonde Trump. Het voorstel is immers grotendeels van de hand van zijn schoonzoon Jared Kushner, adviseur Stephen Miller, die gekend staat om zijn harde standpunten wat betreft migratie, en econoom Kevin Hassett. 

Volgens Trump functioneert het huidige immigratiesysteem slecht en zijn er te veel problemen. Zo worden volgens hem mensen die familie hebben in de VS voorgetrokken en worden er te veel “frivole” asielaanvragen goedgekeurd. In Trumps nieuwe systeem krijgen mensen met onder meer hogere studies en jobaanbiedingen in de VS voorrang op basis van een puntenstelsel. “We willen dat immigranten hiernaartoe komen. We koesteren de open deur. Maar we maken heel duidelijk welk niveau we vragen”, zei Trump in een speech in de Rozentuin van het Witte Huis.

Illegale immigratie

De Amerikaanse president opende met zijn favoriete stokpaardje: illegale immigratie en de grensmuur. Ondanks het hevige verzet van de Democratische oppositie, die de bouw van de muur een verkwanseling van middelen vindt en aanhaalt dat een muur de illegale immigratie niet zal tegenhouden, houdt de Republikein voet bij stuk. 

Hij deelt mee dat er een trustfonds wordt opgericht voor de financiering van de grensbeveiliging. Het geld daarvoor zal afkomstig zijn van vergoedingen die aan de grens geïnd worden. Volgens Trump moet er tegen eind volgend jaar al zo'n 640 kilometer van de “dringend nodige grensmuur” gebouwd zijn, om de “smokkel van drugs, kinderen en vrouwen” tegen te gaan.

Daarnaast wil Trump ook een einde maken aan het misbruik van humanitaire visa. Bronnen binnen zijn regering deelden eerder mee aan Reuters dat het aantal uitgereikte humanitaire visa wordt teruggeschroefd van 22 naar 10 procent.

Legale immigratie

Ook het systeem van legale immigratie is compleet disfunctioneel, aldus Trump. “Momenteel komt 66 procent van de immigranten hier binnen enkel en alleen omdat ze familie hebben in de VS en het maakt niet uit wie die familie is”, stelt hij. Hij hekelt ook het bestaan van de diversiteitsloterij, waarbij jaarlijks 50.000 visa worden uitgereikt aan migranten uit landen waaruit de voorbije vijf jaar weinig influx was in de VS. Momenteel komen vooral laagopgeleide immigranten binnen, haalt hij aan, die enkel in aanmerking komen voor slecht betaalde jobs. 

De president zegt dat er daarom voortaan voorrang wordt gegeven aan hoogopgeleide migranten met werk die hun partners en kinderen mogen meebrengen. “Die mogen meteen vooraan in de rij gaan staan”, stelt hij, verwijzend naar landen zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland waar momenteel gelijkaardige systemen bestaan. Voortaan zal 57 procent van de immigranten binnenkomen met een visum “op basis van verdienste” in plaats van familie. Het totale aantal jaarlijks uitgereikte green cards blijft behouden op 1,1 miljoen. 

“Dit plan is in de verste verte niet serieus te nemen”

De kans dat het plan wordt goedgekeurd door het Amerikaans Congres, waar het Huis van Afgevaardigden momenteel gecontroleerd wordt door de Democraten, is beperkt en dat beseft Trump ook. “Als we de Democraten niet zover krijgen om dit plan goed te keuren, dan zullen we het meteen laten goedkeuren na de verkiezingen wanneer we het Witte Huis opnieuw in handen hebben, controle over de Senaat behouden en uiteraard het presidentschap behouden”, stelde hij.

Het voorstel kwam hem effectief meteen op kritiek te staan van de Democraten. “Zeggen ze dat familie geen verdienste heeft?”, vroeg de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zich af. “Zeggen ze dat de meeste mensen die in de geschiedenis van ons land naar de VS zijn gekomen, geen verdienste hebben omdat ze geen ingenieursdiploma hebben? Natuurlijk willen we het beste binnenhalen voor ons land. Maar ‘verdienste’ is een minachtend woord, het betekent verdienste in de ogen van Donald Trump. Dit plan is dead on arrival en in de verste verte niet serieus te nemen.”

De Democratische senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde Trumps voorstel “een kortzichtig plan dat voorbijgaat aan immigrantenfamilies en mensen in een hiërarchie plaatst”. “Dit land is gesticht op een principe waarbij we in 1776 hebben afgesproken dat we allemaal gelijk zijn en ook op die manier moeten worden behandeld”, aldus Harris, dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder, op een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas.

Trump gaat ervan uit dat zijn voorstel op eensgezindheid kan rekenen binnen zijn partij en dat het bijgevolg tijdens de verkiezingen van 2020, waar immigratie vermoedelijk een belangrijk onderwerp zal zijn, kan uitgespeeld worden.

Niet-aangesneden topics

De president ging niet in op enkele heikele immigratiethema’s van dit ogenblik. Zo verklaarde hij niet wat de plannen zijn voor de elf miljoen illegalen die momenteel in het land verblijven.

Het blijft ook onduidelijk wat er zal gebeuren met de Dreamers, kinderen van migranten die illegaal in het land verblijven.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Apatride

    Waarom niet? Zonder diploma of geld kom je ook andere landen zoal Australië en Brazilië niet binnen. Zouden hier ook mogen beginnen doen.

  • Kris Van Laer

    Eigenlijk niet meer dan logisch toch? Nu bestaat er nog steeds een middeleeuwse loterij waarbij computer willekeurig beslist welke mensen in aanmerking komen voor een Green Card. Waarom bedrijven niet meer Green Cards geven om mensen met potentie te kunnen aanwerven en zo de economie te versterken.

Lees meer