Donald Trump en first lady Melania bij een herdenkingsmoment voor de aanslagen van 11 september 2001, vandaag 18 jaar geleden.
REUTERS Donald Trump en first lady Melania bij een herdenkingsmoment voor de aanslagen van 11 september 2001, vandaag 18 jaar geleden.

Trump suggereert opnieuw dat hij mikt op - ongrondwettelijke - derde termijn

Zijn eerste termijn als president is nog niet afgelopen, maar toch lijkt Donald Trump al verder te denken aan een - ongrondwettelijke - derde ambtstermijn. Dat liet de Amerikaanse president gisteren toch uitschijnen op Twitter, waarop hij een banner met de tekst ‘Trump 2024'. Hij stak in een reeks tweets ook de pluimen op zijn hoed voor twee Republikeinse overwinningen bij tussentijdse Huisverkiezingen.

De ambtstermijn van een Amerikaanse president duurt in regel vier jaar, en is beperkt tot maximaal twee al dan niet opeenvolgende termijnen. Na een eventuele tweede termijn mag een president zich dan ook niet meer verkiesbaar stellen. Als Trump in november volgend jaar dus wint, is het in 2024 sowieso aan een andere kandidaat. 

Maar Trump heeft al eerder laten verstaan dat hij zich daar misschien niet aan wil houden, al blijft de vraag hoe serieus de president die aanspraak meent eens het zover zou zijn. Met de foto van gisteren deed Trump de speculaties in elk geval weer oplaaien.

“Hij vroeg mij om hulp en deed het daarna geweldig”

De Republikeinen hebben er overigens wel een goede nacht op zitten: ze wonnen twee zetels in het Huis van Afgevaardigden, waar er gisteren verkiezingen voor waren, weten te behouden. Dan Bishop won in een spannende verkiezing de strijd om het Negende District in North Carolina van de Democraat Dan McCready. Bishop had met bijna alle stemmen geteld 50,8 procent van de stemmen tegen 48,6 voor McCready. Winst die Bishop vooral dankzij Trump behaalde, aldus de president. “Dan Bishop lag 17 procentpunt achter drie weken geleden. Toen vroeg hij mij om hulp, we hebben samen zijn strategie veranderd en hij deed het geweldig”, tweette Trump.

De stemronde was nodig omdat die vorig jaar bij de tussentijdse verkiezingen wegens fraude ongeldig was verklaard. De toenmalige winnaar, de Republikein Mark Harris wilde zich echter niet opnieuw verkiesbaar stellen, waarop Bishop de strijd met McCready aanging. Het district in het zuidoosten van de staat is sinds 1960 in Republikeinse handen.

De Republikein Greg Murphy won in het Derde District de vrijgekomen zetel van zijn in februari overleden partijgenoot Walter Jones.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    En zijn campagnemanager droomt al hardop van een Trump-dynastie, met Don jr., Ivanka en Barron als presidenten....

  • Dirk Delaere

    Trump suggereert heel veel, maar buiten veel getwitter gebeurd niks.

Lees meer