2 De Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay op Cuba.
ap De Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay op Cuba.

Trump tekent decreet om gevangenis van Guantánamo langer open te houden

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft officieel verklaard dat hij de omstreden gevangenis van Guantánamo langer open wil houden. Hij ondertekende daarvoor een decreet, zei hij deze nacht in zijn State of the Union-toespraak. 

Trump maakte daarmee een beslissing van zijn voorganger Barack Obama ongedaan. Obama wou het kamp sluiten en ondertekende daarvoor onmiddellijk na zijn aantreden in januari 2009 een besluit. Trump had tijdens de verkiezingscampagne altijd herhaald dat hij het kamp wou behouden. Toch liet hij het decreet van Obama een jaar lang onaangeroerd.

Folteringen

Het gevangenenkamp werd na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in het leven geroepen door de toenmalige Republikeinse president George W. Bush, om er mogelijke islamistische terroristen vast te houden. Onder meer berichten over folteringen, en het feit dat gevangenen er worden vastgehouden zonder dat een aanklacht tegen hen wordt geformuleerd of ze voor een rechtbank moeten verschijnen, plaatsten het kamp de voorbije jaren in een bijzonder kwaad daglicht.

(lees verder onder de foto)

2 Een afdeling van het detentiecentrum in Guantánamo Bay. Archiefbeeld uit 2006.
ap Een afdeling van het detentiecentrum in Guantánamo Bay. Archiefbeeld uit 2006.

Nog 41 gevangenen

Momenteel zitten er nog 41 gevangenen in het kamp. Tien van hen zijn voor militaire rechtbanken gedaagd. Drie gevangenen zijn veroordeeld. Zeven andere gevangenen moeten zich nog voor oorlogsmisdaden verantwoorden. Onder hen Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001. Maar de processen liggen al jaren stil.

In totaal 26 gedetineerden zijn niet aangeklaagd. De regering van de VS wil ze niet vrijlaten, omdat ze volgens haar gevaarlijk zouden zijn. Toch zijn de bewijzen tegen hen ontoereikend om een aanklacht te formuleren. Als er wel bewijzen zijn, zijn ze door foltering verkregen. De overige vijf gevangenen moesten vrijgelaten worden van de regering-Obama, maar die beslissing werd niet meer uitgevoerd.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Robbe Leyssens

    Een gevangenis langer open houden? De Daltons zullen lachen !

  • Carla Van Geel

    Trump wou blijkbaar president worden om alles wat Obama deed terug te draaien en dan nog durven beweren dat hij niets te maken heeft met racisme.

Lees meer