De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis vandaag.
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis vandaag.

Trump vergelijkt impeachment-onderzoek met "lynching”, en dat ligt heel gevoelig in de VS

Impeachment-onderzoek tegen Trump

De Amerikaanse president Donald Trump vergelijkt het impeachment-onderzoek dat tegen hem loopt met "gelyncht" worden. Het woord lokt sterke reacties uit in de Verenigde Staten, waar het wordt gelinkt aan de rassenscheiding en de slavernij.

"Op een dag, als een Democraat president wordt en de Republikeinen het parlement winnen, al is het met een kleine meerderheid, kunnen ze de president tot aftreden afdwingen, zonder dat er sprake is van een behoorlijke rechtsgang, billijkheid of wettelijke rechten", stelt Trump op Twitter. "Alle Republikeinen moeten zich herinneren wat ze hier meemaken - een lynchpartij. Maar we zullen winnen!

Het woord ligt gevoelig in de Verenigde Staten waar het een racistisch geladen term is en verwijst naar executies van zwarte Amerikanen door blanke Amerikanen. 

"Het is beschamend om het woord 'lynching' te gebruiken om te beschrijven dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor je daden", reageerde Julian Castro op Twitter, een van de belangrijkste Democratische presidentiële kandidaten. En ook elders is de kritiek fel.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    Toen vorige week een 12+ democratische miljonairs bijeenkwamen in het Whitby Hotel in Manhattan, begon het diner met een bespreking van de presidentskandidaten die de geld bijdragers leuk vonden. Maar omdat gesprekken tussen invloedrijke democraten tegenwoordig vaak plaatsvinden, evolueerde de vergadering snel in een discussie over wie niet in de race was (Clinton/Bloomberg etc). Want die er nu zijn, kunnen Trump in 2020 niet verslaan.

  • Marie Vanakker

    @Karel Dierckx ja ,en dat is dan net zoals het toen bij Clinton ging . De rechtszaak word daarna in de senaat gehouden en daar hebben de republikeinen dan weer de macht . Dus lap weeral partijdig . Ze zullen dus op het al dan niet gezond verstand van de kiezers moeten rekenen om hierover in 2020 een oordeel te vellen . Maar tot hiertoe gebeurd alles volgens het boekje anders braken de republikeinen nu het kot af .

Lees meer