De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.

Trump verliest eerste slag in strijd over inzage in zijn belastingaangiften

Een rechter heeft het Huis van Afgevaardigden in het gelijk gesteld in zijn verzoek om de belastingaangiften van Donald Trump in te zien uit de periode voordat hij tot president was verkozen. De regering Trump leed daarmee een eerste juridische nederlaag in de strijd met het Congres.

De president liet weten het niet eens te zijn met de uitspraak van de rechter en kondigde aan in beroep te gaan. Hij vindt dat er geen gegronde reden is voor de inzage in zijn financiën en dat de Democraten alleen maar op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen de president te gebruiken, nu en in aanloop naar de verkiezingen van 2020.

Volgens districtsrechter Amit Mehta in Washington heeft de commissie Overheidsinkomsten in het Huis van Afgevaardigden het recht om Trumps persoonlijke en zakelijke financiën tot 2011 te onderzoeken. De rechter verwierp ook Trumps verzoek om de dagvaarding van het Congres tijdelijk op te schorten.

Trump weigert mee te werken aan een reeks onderzoeken van het door de Democraten geleide Huis van Afgevaardigden naar zijn belastingaangiften en onder meer besluiten rond zijn hotel in Washington en de toegang tot geheime informatie voor zijn kinderen.

“Niet zomaar zitten vissen”

De rechter zei dat de commissie heeft laten zien dat ze niet “zomaar zitten te vissen” naar de financiën van de president en dat de financiële gegevens van accountantskantoor Mazars LLP het Congres kunnen helpen bij het maken van wetten en andere taken. Het accountantskantoor heeft zeven dagen om te voldoen aan de dagvaarding, maar de advocaten van Trump zullen hoogstwaarschijnlijk bij een hof van beroep om uitstel vragen.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Diane Bernaerts

    Als hij zelf al zegt dat de Democraten "op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen hem te gebruiken", geeft hij dus met andere woorden toe dat zijn belastingaangifte voldoende bezwarende informatie bevat die tegen hem kan gebruikt worden?

  • Guido Pintens

    als er een rechter tegen Trump ingaat is het een door Obama aangestelde rechter, ook al werd die soms aangesteld door zijn republikeinse voorgangers. Maar wat te denken over de door Trump aangestelde extreem-rechtse rechters die hem blindelings verdedigen door alles te blokkeren wat in zijn nadeel is? Scheiding der machten is hopeloos achterhaald door de Trump-administratie en dat werkt nog 10-tallen jaren verder in het voordeel van de Reps!

Lees meer