Turkije wil Koerdische milities op afstand houden die volgens de regering in Ankara net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. De Syrische Democratische Strijdkrachten, met als voornaamste bestanddeel de Koerdische YPG, hebben met steun van vooral de VS de jihadisten van IS uit het noordoosten van Syrië verdreven.
AFP Turkije wil Koerdische milities op afstand houden die volgens de regering in Ankara net als de Turks-Koerdische PKK uit terroristen bestaan. De Syrische Democratische Strijdkrachten, met als voornaamste bestanddeel de Koerdische YPG, hebben met steun van vooral de VS de jihadisten van IS uit het noordoosten van Syrië verdreven.

Trump verzekert dat VS de Koerden niet in de steek gelaten hebben, “Als Turkije iets ‘overdreven’ doet, zal ik hun economie totaal vernietigen”

Geweld Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag verzekerd dat de Verenigde Staten de Koerden niet in de steek gelaten hebben. Dit, twee dagen na de aankondiging dat de Amerikaanse troepen zich zullen terugtrekken uit het noorden van Syrië, dicht bij de Turkse grens. Inmiddels maakte het Witte Huis ook bekend dat de Turkse president Erdogan is uitgenodigd voor een bezoek aan Washington om het probleem in Syrië te bespreken. Het bezoek zal doorgaan op 13 november. 

Sinds zaterdag voert Turkije zijn troepenaanwezigheid aan de grens met Syrië op. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde een offensief in het noorden van het land aan. Daar hebben de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de controle over het grensgebied met Turkije. Ankara beschouwt hen als een terroristische groep, maar de Koerden waren een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreurorganisatie IS. Maandag gaven de VS echter aan dat ze een Turks offensief niet in de weg zouden staan, en ze trokken manschappen terug. 

Trump ontkent nu de Koerden in de steek te laten.
 "We verlaten Syrië, maar we hebben de Koerden, die fantastische mensen en bewonderenswaardige strijders zijn, helemaal niet in de steek gelaten", tweette de president vandaag. "We helpen de Koerden financieel (en met) wapens.”

Dreigement

Na initieel aan te geven dat de VS een Turks offensief niet in de weg zouden staan, moest Trump inmiddels onder internationale druk én druk uit het eigen Republikeinse kamp zijn goedkeuring voor de Turkse plannen al nuanceren“Als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en onovertroffen wijsheid, als overdreven beschouw, dan zal ik de Turkse economie totaal vernietigen en uitroeien”, tweette het staatshoofd gisterenavond - zonder echter te verduidelijken wat hij als overdreven of verboden zou beschouwen.

De VS waarschuwden Turkije volgens een hoge Amerikaanse functionaris ook dat een complete invasie een "slecht idee" is en dat het land haar verantwoordelijkheid zal moeten opnemen als het tot een humanitaire crisis of een heropleving van IS leidt.

Kritiek

Maandag gaf Republikein Lindsey Graham nog zware kritiek op Trumps beslissing om soldaten terug te trekken uit het noorden van Syrië. Hij vond het een "impulsieve beslissing die alle vooruitgang die we geboekt hebben, teniet doet en de regio opnieuw in chaos stort".

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Kenis

    De Turkse economie vernietigen is toch simpel: stuur ze allemaal terug....

  • lars vandenberge

    Wie hecht er nu geloof aan wat die oranje clown zegt. Anderzijds heeft de Turkse economie echt niet veel nodig om overkop te gaan. Hoe zit het trouwens met de Turkse boycot op Amerikaanse goederen? Niet veel meer van gehoord.

Lees meer