De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.

Trump: vredesplan voor Midden-Oosten voor dinsdag openbaar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag aangekondigd dat hij vóór dinsdag zijn vredesplan voor het Midden-Oosten zal onthullen, wanneer hij in Washington de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en diens rivaal Benny Gantz ontvangt.

Dat zei de president tegen verslaggevers aan boord van Air Force One. Eerder op de dag had Trump geruchten dat Gantz en Netanyahu een inkijkje in zijn plan zouden krijgen nog hard ontkend.

Trump stelde dat zijn vredesplan voor de regio een "uitstekend" plan is, waar ook de Palestijnen zich volgens hem in zullen kunnen vinden. "Ze zullen er eerst misschien negatief op reageren, maar het is werkelijk erg positief voor hen", aldus de president. “Ik wil die deal heel graag sluiten. Ze zeggen dat het de moeilijkste van alle deals is.”

“Ultiem akkoord”

In de VS wordt al sinds 2017 gewerkt aan wat Trump “het ultieme akkoord” noemt voor de vrede tussen Israël en de Palestijnen. De uitrol van het plan liep echter al verschillende maanden vertraging op. In september stapte Jason Greenblatt nog op. Hij was als Amerikaanse speciale gezant bevoegd voor het onderhandelen van de vrede in het Midden-Oosten. Hij zette samen met Trumps schoonzoon Jared Kushner zijn schouders onder het vredesplan.

Lees meer