AFP

Trump waarschuwt Noord-Korea: "Daag ons niet uit"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisterenavond het "getikte regime" in Noord-Korea gewaarschuwd. "Daag ons niet uit", luidde het in een toespraak voor het Zuid-Koreaanse parlement in Seoel, waarin hij Pyongyang oproept om zijn nucleaire programma te laten varen. "Het regime heeft de Amerikaanse terughoudendheid in het verleden geïnterpreteerd als zwakte. Dit is een erg andere regering dan de VS in het verleden hadden."

De Verenigde Staten "zoeken geen conflict of confrontatie, maar we zullen er ook niet van weglopen", zei Trump, waarna hij een opsomming maakte van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Het gaat onder meer om "drie van de grootste vliegdekschepen ter wereld" en "goed geplaatste" kernonderzeeërs. "Ik wil vrede door sterkte."

De Amerikaanse president bood Noord-Korea echter ook "een pad naar een veel betere toekomst" aan. "De wapens die u verwerft, maken u niet veiliger. Ze brengen uw regime in het gevaar", richtte Trump zich tot de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Noord-Korea is niet het paradijs dat uw grootvader voor ogen had, het is een hel die niemand verdient. Ondanks alle misdaden die u heeft begaan, zullen wij een pad naar een veel betere toekomst aanbieden." Dat pad begint volgens Trump met een "volledige en verifieerbare denuclearisatie" en een einde aan het raketprogramma van het regime in Pyongyang.

China en Rusland

Daarnaast riep de president China en Rusland op om "alle banden", waaronder ook de diplomatieke betrekkingen, met Noord-Korea te beëindigen. "Aan de landen die kiezen deze dreiging te negeren: deze crisis hebben jullie op je geweten", aldus Trump.

Met zijn toespraak in Seoel komt een einde aan een bezoek van 24 uur aan Zuid-Korea, in het kader van Trumps grote reis door Azië. Daarbij moest hij door mist onder meer een onaangekondigd bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's op het laatste moment afblazen. 

Trump in China aangekomen voor tweedaags bezoek

Trump is vandaag in China aangekomen voor wat misschien de meest delicate etappe wordt tijdens zijn grote reis door Azië. Hij kwam samen met zijn echtgenote Melania aan op de luchthaven van Peking, na een bezoek van 24 uur aan Zuid-Korea.

Op het programma staat onder andere een informele ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Trump en Jinping zullen samen met hun echtgenotes thee drinken en vervolgens een bezoek brengen aan de Verboden Stad. 's Avonds is een privédiner in beperkt gezelschap gepland.

Morgen start het formele gedeelte van Trumps eerste bezoek aan China in zijn hoedanigheid van president, met onder meer een militair eerbetoon en een officieel gesprek in de Grote Volkszaal. Centraal tijdens het bezoek staan het conflict rond het Noord-Koreaans atoom- en rakettenprogramma, het handelsonevenwicht en de toegang tot de Chinese markt. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    "de meeste delicate etappe"? Oei! Trump en "delicaat": dat gaat niet samen!

  • Daniel Meuleman

    Noord Korea mag de US bedreigen met verwoesting van Amerikaanse steden, alles ok maar ho maar als de president daarop reageert zoals het hoort , dan staat de hele linkse zooi op hun achterste poten.

Lees meer