2 Een Syrische familie vlucht uit de stad Ras al-Aïn aan de Turkse grens.
AFP Een Syrische familie vlucht uit de stad Ras al-Aïn aan de Turkse grens.

Trump: “Wapenstilstand wordt goed gerespecteerd”

De wapenstilstand in het noorden van Syrië houdt goed stand. Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump  in een tweet waarin hij zijn minister van Defensie Mark Esper citeert. 

Turkije en de Koerdische troepen spraken donderdag een wapenstilstand af, na een akkoord met de Amerikaans vicepresident Mike Pence. "Er waren enkele kleine schermutselingen, maar daar kwam een einde aan. De Koerden installeren zich in nieuwe zones", wordt Esper nog door Trump aangehaald. Opmerkelijk: in de tweet staat Mark ‘Esperanto’ in plaats van Mark Esper.

Volgens het akkoord zouden de Koerdische troepen in het noorden van Syrië zich terugtrekken uit de grenszone. Turkijke zou dan zijn op 9 oktober gelanceerde offensief stopzetten. Het akkoord voorziet ook in een veiligheidszone van 32 kilometer breed op Syrisch grondgebied.

Intussen is ook een konvooi van Koerdische strijders en gewonden vertrokken uit Ras al-Aïn. Het konvooi telde meer dan vijftig voertuigen. Zaterdag werd gezegd dat Turkije de Koerdische strijders verhinderde om zich terug te trekken uit de stad in het noorden van Syrië.

2 Amerikaans president Trump en minister van Defensie Mark Esper.
Photo News Amerikaans president Trump en minister van Defensie Mark Esper.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vit Ruvianman

    die leeft gewoon in zijn eigen gefabriceerde 'waanwereld'... en er zijn hier blijkbaar een niet mis aantal mensen die daar graag in willen meegaan...

  • Michel Van Limbergen

    Ergogan dreigt van het offensief te hervatten! Weet Trump wel wat er gaande is?

Lees meer