2
EPA

Trump: “We geven dinsdag transcriptie vrij van heel belangrijk telefoongesprek met Oekraïense president”

Amerikaans president Donald Trump heeft gezegd dat de regering wellicht komende dinsdag de transcriptie van een tweede telefoongesprek tussen hem en de Oekraïense president Volodimir Zelensky zal vrijgeven. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Er is een andere transcriptie die heel belangrijk is”, zei Trump vanmiddag tegen journalisten. “Ik zal ze jullie geven, ik had twee gesprekken met de president van Oekraïne.” Het zou gaan om een gesprek in april, net nadat Zelensky de presidentsverkiezingen had gewonnen.

Het is op basis van een ander telefoongesprek tussen Trump en Zelenski op 25 juli dat de Democraten de afzettingsprocedure tegen Trump zijn begonnen. In het gesprek, maar ook in andere communicatie, maande Trump de Oekraïense president aan een onderzoek naar de zoon van zijn belangrijkste rivaal, Joe Biden, te openen voor corruptie. Zelensky moest Trump “een plezier” doen, zei de president aan de telefoon.

Zelensky zou zo’n onderzoek bovendien publiekelijk hebben moeten aankondigen, als Oekraïne tenminste nog wou rekenen op militaire hulp van de VS. Het is vooral die laatste kwestie, of er een zogenaamd ‘quid pro quo’ (voor wat hoort wat) is geweest, die centraal staat in het afzettingsonderzoek. Volgens de Democraten heeft Trump zich op die manier schuldig gemaakt aan inbreuken op de grondwet, omdat hij geprobeerd zou hebben om met behulp van een buitenlandse regering de Amerikaanse verkiezingsrace te beïnvloeden.

De interim-ambassadeur van Oekraïne verklaarde deze week in een hoorzitting achter gesloten deuren nog dat hij gelooft dat de Oekraïners onder druk zijn gezet om een onderzoek te voeren naar Biden als ze militaire steun en een vergadering in het Witte Huis wilden krijgen. Trump noemde het impeachmentonderzoek al een “heksenjacht” en een deel van een voortdurende inspanning om hem uit het Witte Huis te krijgen. Volgens de president is er niets ongepast aan het gesprek dat hij in juli had met Zelensky.

2 Joe Biden en zijn zoon Hunter.
REUTERS Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Republikeinen willen Hunter Biden horen

In het onderzoek hebben de Republikeinen vandaag overigens gevraagd dat Joe Bidens zoon Hunter zelf zou getuigen voor de bevoegde parlementscommissie, die vanaf volgende week openbaar zal werken. Ook de klokkenluider, met wie alles begon toen die alarm sloeg over het telefoongesprek, moet komen getuigen, klinkt het. De identiteit van de klokkenluider is voorlopig nog altijd niet bekend. 

“We verwachten dat u al deze getuigen oproept om ervoor te zorgen dat het impeachment-onderzoek van de Democraten de president eerlijk behandelt, zoals Huisvoorzitter Nancy Pelosi heeft beloofd”, schreef Devin Nunes, de belangrijkste Republikein in de commissie. 

Volgens de Amerikaanse media zal de voorzitter van de onderzoekscommissie, de Democraat Adam Schiff, de meeste Republikeinse wensen waarschijnlijk naast zich neerleggen en misschien wel alle. Schiff deelde mee dat de commissie de ingediende namenlijst “evalueert”. Hij voegde er meteen aan toe: “Dit onderzoek is echter geen vehikel, en zal ook niet als zodanig dienen, om dezelfde pseudo-research te doen naar de Bidens waartoe de president Oekraïne wilde dwingen voor eigen politiek gewin.”

Trump deed op Twitter de aanbeveling onder andere “die nerveuze Nancy Pelosi, onbetrouwbare Adam Schiff, slaperige Joe Biden” en beide “verdwenen” klokkenluiders op het getuigenlijstje te zetten. 

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mark De vos

    Tijd genoeg gehad dus om eentje te vervalsen en nu plots openbaar te maken met wss een grote show.

  • Piet Van Buggenhout

    Dat heeft nogal geduurd, zeg. Beetje verdacht, net alsof er eerst nog iets afgesproken moest worden met het meest corrupte land van Europa

Lees meer